Blogi

Näistä syistä kokenut IT-ammattilainen ei tullut teille töihin!

IT-osaajapula on tuskin kenellekään uutinen, mutta kuinka monessa yrityksessä on aidosti pohdittu sitä, mikä saa tavoitellut kandidaatit vaihtamaan nykyisestä hyvästä työpaikasta ja ottamaan uuden tarjouksen vastaan? 

Tarkista seuraavien viiden kohdan avulla, miten teidän yrityksellä menee:

Pointti 1: Parhaat tekijät ovat jo töissä eivätkä aktiivisesti etsi työpaikkaa

Fakta on, että parhaat IT-osaajat tuppaavat olemaan jo töissä ja usein he ovat myös varsin tyytyväisiä työhönsä. Laittamalla ilmoituksen avoimesta paikasta eri työnhakufoorumeille voi tuloksena olla, että relevantteja hakemuksia saadaan pyöreä 0. 

Jotta ylipäätään sopivia kandidaatteja löydetään, astuu osaava suorahakuyritys kuvaan – Nico on pelkästään IT-asiantuntijoihin erikoistunut rekrytointiyritys.

Pointti 2: Osaamislistaukset eivät kiinnosta vaan työpaikka pitää myydä IT-ammattilaiselle

Toki hyvä henkilöstöpalveluyritys löytää asiakkailleen sopivia kandidaatteja ammattitaitonsa avulla, vaikka kiven alta, mutta siitä on edelleen matkaa onnistuneeseen rekrytointiin. Kandidaattien kanssa päästään kyllä juttusille, mutta muuten rekryprosessi on syytä pitää kevyenä.

IT-alan työmarkkinat ovatkin kääntyneet päälaelleen siinä, että oikeasti päätöksen rekrytoinnista tekee työnhakija valitsemalla lukuisista vaihtoehdoista itselleen sopivimman. 

Jotta tällaisen henkilön kiinnostus ja halu lähteä mukaan rekryprosessiin saadaan herätettyä, on tuleva yritys ja työtehtävä myytävä hänelle. On luotava mielikuva siitä, miten hakija saa uudessa paikassa mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä urallaan.

Pointti 3: Tarjouksesi ei kiinnosta niin kutsuttua täydellistä kandidaattia

Rekrytoinnin hidasteena tai jopa esteenä voi olla se, että rekrytoiva yritys ei löydä kaikki vaatimukset täyttäviä kandidaatteja. Mutta kääntämällä tämä ajatus toisin päin, herättää se ajattelemaan asiaa uudella tavalla:

Miksi kaikki vaatimasi asiat hallitseva henkilö vaihtaisi toisesta työpaikasta sinun leipiisi tekemään täsmälleen sitä samaa kuin nyt? Täydellinen kandidaatti ei välttämättä kiinnostu tarjotusta työpaikasta, koska se ei tarjoa hänelle kehittymisen mahdollisuuksia vaan sitä samaa, mitä hän jo saa.

Yritysten täytyisi uskaltaa tehdä rohkeita päätöksiä sen pohjalta, mitä hakuprosessissa mukana olevat henkilöt osaavat tehdä tulevaisuudessa eli nähdä heidän potentiaalinsa. Houkutellakseen henkilön vaihtamaan työpaikkaa, on hänelle annettava jotain uutta ja kiinnostavaa.

Pointti 4: Pelkkä kiinnostava tehtävä ei houkuta vaihtamaan työpaikkaa

Tarjoamasi työn sisältö on vain pintaraapaisu siitä, mikä työnhakijaa kiinnostaa. Sen rinnalle nousee asioita kuten mahdollisuus laajempiin vastuisiin, työskentely modernimpien teknologioiden kanssa jne.

Työnhakijat vaativat yhä useammin työltä myös suurempaa merkityksellisyyttä, joka voi liittyä työn tuottamaan lopputulokseen, esimerkiksi mahdollisuuteen olla luomassa tehokkaampia ja parempia palveluita sote-alalle. Toisaalta merkityksellisyys liittyy tänä päivänä yhä useammin siihen, että rekrytoivan yrityksen liiketoiminta on ylipäätään vastuullista ja eettistä.

Pointti 5: Palkkakilpailussa ei ole kuin häviäjiä

IT-alalla palkkataso on moneen muuhun alaan verrattuna hyvä ja kilpailijaa hieman suuremman palkan tarjoaminen kokeneelle IT-osaajalle ei yleensä vaikuta oleellisesti henkilön elintasoon. Sen vuoksi palkka yksistään on harvoin motivaattorina työpaikan vaihtamiseen tässä kohderyhmässä.

Yhteenvetona näille viidelle pointille voidaan todeta, että yrityksen näkökulmasta on hyvä miettiä, että koko tarjottu työpaketti on hakijan näkökulmasta laitettu kuntoon.

Nämä ovat yleisiä huomioita, joihin me olemme yrityksenä rekrytoinneissa törmänneet. Jos kaipaat IT-rekrytointiin osaavaa apua, ota yhteyttä Tarmo Antilaan.

+358 (0)500 447 024

tarmo.antila@fujitsu.com

Nico on IT-alaan erikoistunut henkilöstöpalveluyritys, jonka alan kuin omat taskunsa tuntevat rekrytointikonsultit vainuavat, mikä motivoi IT-alan ammattilaista ja tunnistavat kandidaatit, joiden arvot kohtaavat rekrytoivan yrityksen arvot.

 

Lue seuraavaksi

- 7.5.2024

Rekrytointikumppanuus Nicon kanssa on ylittänyt Telesten odotukset

Teleste on 500 ihmistä, kolmella paikkakunnalla Suomessa työllistävä IT-yritys, jolla on satoja kansainvälisiä osaajia on myös ympäri maailman. Sen tunnetuimpia tuotteita ovat joukkoliikennevälineiden ja -pysäkkien...

- 6.5.2024

GuruTori on vuorovaikutteinen asiantuntijapooli

Kun uuden IT-alan osaajan tarve herää yrityksessä, rekrytointiprosessin käynnistäminen voi tuntua liian pitkältä ja raskaalta. Sen sijaan voi tuntua helpommalta kysyä tutuilta, tunteeko kukaan sopivaa...

- 1.11.2022

Valitse heti suorahaku – anna osaavan rekrytointikonsultin löytää IT-asiantuntija ja säästä omaa aikaasi

IT-alan rekrytointi on ollut haasteellista jo pitkään. Asiakas on lähes aina ensin kokeillut ilmoittelua saamatta yhtään tehtävän vaatimukset täyttävää hakijaa. Sen jälkeen asiakas yleensä valitsee...

- 4.6.2021

Etsitkö erinomaista teknistä it-osaajaa riveihisi? Miltä kuulostaisi avaimet käteen -rekrypalvelu?

Suomessa on tälläkin hetkellä yli 10 000 ohjelmisto-osaajan vajaus. Moni yritys on löytänyt itsensä tilanteesta, jossa julkaistusta rekrytointiprofiilista huolimatta paikkaan ei saada hyviä hakijoita.  Mitäpä jos...

- 9.9.2020

It-suorahaku, osa 3: Hakijakokemus

Osa 3: Hakijakokemus Tämä blogikirjoitus on kolmas osa it-suorahakublogisarjaa, lue aiemmat kirjoitukset täältä: osa 1: profiilin laatiminen ja osa 2: research-työ Suorarekrytoinnissa, kuten kaikissa rekrytoinneissa,...

- 1.6.2020

Korona-ajan tärkein rekrytointivinkki: tee se nyt

Syksyn rekrytointeja tehdään nyt, joten kannattaa hypätä etukäteen valmistautujien kelkkaan. Jos yrityksessänne on tarve uusille tekijöille, tarttukaa tilaisuuteen pian. Kun tilanne rauhoittuu, aikaiset linnut ovat...

- 28.2.2020

It-suorahaku, osa 2: Research-työ

Osa 2: Research-työn merkitys Tämä on toinen osa it-suorahakublogisarjaa, sarjan ensimmäinen osa käsittelee profiilin luomista, lue se täältä. Tarvittavan osaamisen määrittelyn jälkeen seuraava osa it-suorahakuprosessia...

- 13.2.2020

It-suorahaku, Osa 1: Profiilin laatiminen

Suorahaku on perinteisesti johdon rekrytointiin käytetty menetelmä, jossa henkilö halutaan rekrytoida julkisesta ilmoittelusta poiketen hiljaisuudessa. Tämä on kuitenkin tänä päivänä vanhentunut käsitys suorahausta, kun suorahaku...

- 16.12.2019

Fiksu keksii keinot rekrytointiin

It-osaajien rekrytointi on muuttunut nykyisessä markkinatilanteessa entistä haastavammaksi. On aiempaa tärkeämpää, että löydämme avoimesta tehtävästä houkuttelevuustekijät, ja joskus it-alan rekrytoinnin ammattilaisina meidän on helpompi nähdä...

- 16.12.2019

It-suorahaku – kolmen kauppa

Kokeneita it-alan osaajia on vaikea rekrytoida. Nicoa lähestyy jatkuvasti uusia asiakasorganisaatiota rekrytointihaasteiden takia. Oma haku ei ole tuottanut tulosta. On saatettu jo kokeilla useitakin kumppaneita...

Tilaa asiakaskirje