Kimmo Kolu

Kimmo Kolulla on hyvä pelisilmä rekrytoida rooliin aidosti sopiva IT-ammattilainen

Nico_Henkilokuvat_Kimmo_Kolu_2560x1440px

Nicon rekrytointikonsultti ja Tampereen tiimin vetäjä Kimmo laittaa itsensä likoon, jotta rekrytointi on sekä työnantajalle että työntekijälle täydellinen match.

Kimmo Kolulla on useampi IT-alan koulutus, vuosien kokemus IT-asiantuntijatyöstä ja monessa muussa roolissa karttunutta liiketoimintaosaamista, joka auttaa häntä ymmärtämään, millaisia kyvykkyyksiä asiakas hakee.

IT-alan tuntemus sekä syvällinen perehtyminen kyvykkyyksiin ja osaajien taustoihin jokaisessa toimeksiannosta on johtanut siihen, että keskimääräistä useampi kandidaatti vastaa Kimmolle, joten hän ei toimeksiannoissaan kontaktoi kovinkaan monia halutun osaajan löytämiseksi.

Kimmo painottaa kyvykkyyksien ymmärrystä ja potentiaalin tunnistamista, sillä kuumentuneilla työmarkkinoilla IT-ammattilaisia pommitetaan liian usein epärelevanteilla työtarjouksilla. Se on heille hyvin turhauttavaa ja hukkaa kaikkien osapuolien aikaa.

”Kun on perehtynyt osaajan taustaan ja tilanteeseen, ymmärtää, voiko työtarjous houkutella, ja usein se on myös ajoituksesta kiinni. Tunnen työhistoriani kautta monet alan yritykset ja siellä työskentelevät IT-ammattilaiset”, sanoo Kimmo.

Kimmo on löytänyt oman ketterän ja ihmislähtöisen tyylinsä IT-rekrytointien maailmassa ja se on johtanut hyviin tuloksiin, esimerkkinä asiakasyritykselle strategisesti tärkeän IT-roolin suorahaku aloituksesta kaikki toiveet täyttäneen tekijän työsopimuksen allekirjoitukseen 3,5 viikossa. Myös tehtävään palkattu tekijä sai kaipaamansa uuden suunnan uralleen, mikä on Kimmolle erityisen tärkeää, koska rekrytointi on hänen ajatuksissaan aina kahden kauppa.

Sote-alan IT-osaajasta rekrytoinnin pariin

Seinäjoelle 2002 alkujaan datanomiksi opiskelemaan lähtenyt Kimmo viihtyi kaupungissa toistakymmentä vuotta ja ehti opiskelemaan lopulta kolme alan tutkintoa niinä vuosina. Ensimmäinen varsinainen oman alan työpaikka löytyi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ATK- ja laboratoriolaitehuollosta.

Vuonna 2013 lakeudet vaihtuivat punatiilisten tehdasmiljöiden värittämään maisemaan, kun Kimmo aloitti työt Tampereen IKEA-tavaratalossa IT-vastaavan vuorotteluvapaan sijaisena. Lopulta vuoden pesti venähti useamman vuoden mittaiseksi ja työt jatkuivat sekä Tampereella että muissa Suomen tavarataloissa erilaisissa projekteissa, joista mittaluokaltaan merkittävin oli kassajärjestelmän uudistus.

Sini-keltaisten vuosien jälkeen Kimmo löysi paikkansa alle kymmenen henkilön IT-asiantuntijayrityksen ensimmäisenä Microsoft-asiantuntijana. Niihin aikoihin hän aloitti myös tietojenkäsittelyn tradenomiopinnot, joiden myötä hän kiinnostui entistä enemmän liiketoiminnasta. Valmistuttuaan tradenomiksi jo vuosi ja yhdeksän kuukautta aloituksen jälkeen, hän hyppäsi asiantuntijaroolista samaisen yrityksen myynti- ja markkinointihommiin.

Muutaman vuoden kuluttua tasaisesti kasvaneen IT-yrityksen edessä oli fuusio sisaryrityksen kanssa ja Kimmo siirtyi vetämään Service Desk -liiketoimintaa. Hän sai liiketoimintasuunnitelman valmiiksi ja ehti suunnittelemaan ensimmäisiä askelia kahden aiemman yhtiön asiantuntijoista koostuneen tiimin yhdistämiseksi, kun johtoryhmä tarjosi Kimmolle HR-funktion vetäjän paikkaa.

”Sain perustaa ja rakentaa tyhjästä HR-funktion konsernissa, jossa oli noin 300 työntekijää ja liikevaihtoa reilut 10 miljoonaa euroa. Tämä tarkoitti monen kehityshankkeen käynnistämistä”, sanoo Kimmo.

Koronan iskiessä monen asian kanssa tuli kiire. Etätöihin siirtyminen vaati mm. erään IT-järjestelmän vaihtamista pikaisella aikataululla toiseen, jonka vuoksi 70 % henkilöstöstä ei ollut koskaan aiemmin tehnyt etätöitä. IT-tiimi teki hienoa työtä ja otti uuden järjestelmän nopeasti käyttöön samalla käyttäjiä tukien ja kouluttaen. Samaan aikaan Kimmo puolestaan tuki esihenkilöitä etätyöskentelyyn siirtymisen haasteissa. Muuttunut toimintaympäristö ja tuore fuusio vaativat myös monia muita uudistuksia. HR-funktion kivijalkaa valettiin uudistamalla HR:n tärkeimmät kumppanuudet ja uudistamalla henkilöstöön sekä esihenkilötyöhön liittyvät keskeisimmät järjestelmät, kehittäen samalla toimintamalleja enemmän tätä päivää ja tulevaisuutta silmällä pitäen.

Nopeiden siirtojen jälkeen pysyvyyttä

Vauhdikkaiden vuosien aikana myös yhtiön johdossa oli liikehdintää ja organisaatio muutti muotoaan. Kun Kimmo oli saamassa kahden vuoden aikana neljännen esihenkilön, hän totesi kaikkien muutosten ja kehittämishankkeiden jälkeen kaipaavansa hieman enemmän pysyvyyttä ja jatkuvuutta ympärilleen.

Tässä kohdassa työuraa tarjolla olikin jo useampi polku, jolle kerrytetty kokemus ja osaaminen tuntuivat kelpaavan. Kimmo kävi keskusteluita useamman tahon kanssa, tarjolla oli tietohallintopäällikön ja IT-myyntipäällikön tehtäviä. Myös henkilöstöpäällikön tehtävissä jatkaminen uudessa ympäristössä houkutteli, mutta lopulta IT-alan rekrytointikonsultin tehtävä Helsingissä veti tässä kohtaa eniten puoleensa, koska siinä pääsisi tarkastelemaan alaa jälleen kerran ihan uudesta suunnasta.

Kun Kimmo oli tehnyt vuoden päivät kokeneiden IT-ammattilaisten suorahakuja rekrytointikonsulttina, Nicolla vapautui paikka.

”Roolin laajuus ja monipuolisuus saivat minut tekemään vaikean päätöksen, jonka myötä jouduin jättämään yhden työhistoriani parhaimmista tiimeistä taakseni ja valitsemaan Nicon, josta en vielä tuntenut ketään. Myös Tampereella sijainnut toimisto painoi Nokialla asuvan perheenisän vaakakupissa”, sanoo Kimmo.

Rekrytointikonsultin työn lisäksi Kimmo vastaa Pirkanmaan nimetyistä asiakkuuksista ja myynnistä. Etenkin hyvinvointialueet ja sote-sektori, jossa Nico on vahvasti mukana, kiinnostaa jo työhistorian vuoksi häntä. Toki uteliaana ihmisenä myös moni muu toimiala kiinnostaa. Oman mausteensa työhön tuo se, että hän saa tutustua myös emoyhtiö Fujitsuun sisältäpäin, joka IT-alalla pitkään toimineelle Kimmolle on tuttu toimija eri yhteyksistä. Piste iin päälle on esihenkilön rooli.

”On kiva päästä tekemään asiantuntijatiimin esihenkilötyötä. Erityisesti yrityskulttuuri ja johtaminen ovat olleet viime vuosina kiinnostavia teemoja ja lähellä sydäntä. Uskon tämän roolin myötä saavani kaikelle oppimalleni syvyyttä.”, sanoo Kimmo, jonka tiimissä on tällä hetkellä yhdeksän IT-alan huippuammattilaista.

Kun tarvitset apua IT-ammattilaisten suorahaussa, rekrytoinnissa tai asiantuntijavuokrauksessa, ota yhteyttä Kimmoon.

+358 (46) 878 6489
kimmo.kolu@fujitsu.com