Blogi

4+1 vinkkiä it-alan työpaikan saamiseen

Suomen työmarkkinat ovat myllerryksessä koronan aiheuttamien lomautusten ja yt-neuvottelujen myötä. Kuulutpa sitten kymmenien tuhansien lomautettujen joukkoon tai etsit it-alan töitä ihan vain uusien tuulien toivossa, kokoamiani ohjeita noudattamalla olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaa. Muista myös katsoa vapaat työpaikkamme ja tilata Nicon työpaikkavahti. 

1. Perusta kuntoon

Perusasioiden pitää olla kunnossa, kun alat etsiä työpaikkaa. Hyvällä cv:llä teet oikeanlaisen ensivaikutelman ja varmistat, ettei osaamisesi jää haussa huomiotta. Näin poikkeusaikana hakijoita on enemmän ja kilpailu on usein kovempaa jo haun alkuvaiheessa, joten ansioluetteloon kannattaa panostaa.

Kerro cv:ssä kattavasti kokemuksestasi ja avaa osaamistasi selkein esimerkein. Mikäli oma osaaminen on laajaa ja monipuolista, sitä voi olla vaikea tiivistää selkeäksi kokonaisuudeksi. Välillä objektiivinen näkökulma auttaa – tuleeko mieleesi vanha kollega, jolta voisit kysyä, miten hän tiivistäisi osaamisesi? Jos sinulla on pitkä ura takanasi tai kokemusta hyvin erilaisista tehtävistä, kannattaa harkita cv:n kohdentamista tiettyyn työpaikkaan. Pienet viilaukset ja korostaminen voivat vaikuttaa rekrytoijan päätökseen suuresti.

Käyn vuodessa läpi satoja cv:itä, enkä ole vielä törmännyt ansioluetteloon, joka erottuisi edukseen vippaskonsteilla tai tiiviydellä. Työnhaussa painavat osaaminen, kokemus ja kiinnostus. Tsekkaa loistavat vinkit kollegani Heidin blogista, jos kaipaat lisäapuja cv:n viilaamiseen.

2. Muista piilotyöpaikat

Piilotyöpaikkoja on paljon, ja tullaksesi harkituksi niihin sinun kannattaa pistää LinkedIn-profiilisi kuntoon. Profiiliasi tarkasteleva ei voi tietää asioista, joita et kerro. Kun profiilissasi on kaikki olennainen tieto hyvin muotoiltuna, LinkedIn työskentelee puolestasi kaiken aikaa.

Profiilin hiominen ei vie paljoa aikaa suhteessa mahdollisiin hyötyihin. Hyvä LinkedIn-profiili helpottaa löytymistäsi headhunterien suorahauissa ja antaa taustamateriaalia osaamisestasi jo ennen yhteydenottoa. Profiiliin kannattaa sisällyttää tärkeimmät kompetenssisi ja hallitsemasi teknologiat. Rekrytoivat tahot etsivät osaajia hakusanoilla, jotka ovat usein juuri osaamisalueita, teknologioita ja titteleitä.

Monet työpaikat eivät päädy julkiseen hakuun ennen paikan täyttymistä, joten LinkedInissä verkostoituminen ei koskaan ole huono idea. Muista pyytää LinkedInissä suosituksia ihmisiltä, joiden kanssa olet työskennellyt. Tämä sekä täydentää profiiliasi että toimii alkuna hyville keskusteluille vanhojen kollegoiden kanssa ja avaa myös näin uusia mahdollisuuksia!

LinkedIn-maailmassa kannattaa välillä vain ennakkoluulottomasti heittää verkot vesille. Olen nähnyt useita tapauksia, joissa esimerkiksi julkaisu työpaikan etsimisestä ja omasta osaamisesta on yhdistänyt työtä etsivän henkilön ja hänen kaltaistaan osaajaa vailla olevan yrityksen.

3. Hyödynnä rekrytointiyrityksiä

Kun henkilöstöpalveluyrityksiä kerran on olemassa, meitä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Tsekkaa tarjolla olevat paikat ja lähetä rekrytointiyrityksille avoimia hakemuksia.

Rekrytointiyritysten listoilla kannattaa olla, vaikka yhteydenottoa ja työpaikkaa ei heti ilmaantuisikaan. Esimerkiksi me Nicolla käymme aina uuden toimeksiannon saatuamme ensin läpi rekrytointijärjetelmässämme olevat henkilöt. Meidän kauttamme voit siis myös saada ns. piilotyöpaikan, joka ei päädy julkiseksi ilmoitukseksi. Poikkeusaikana monet yritykset ovat myös siirtyneet rekrytoinnista asiantuntijoiden vuokraamiseen. Siksi sinunkin kannattaa harkita Nicon tai muun henkilöstöpalveluyrityksen kautta työllistymistä. Avoimen hakemuksen pääset jättämään täältä.

4. Kouluttaudu ja opiskele

Erilaisten järjestelmien ja menetelmien hallitseminen sekä erityisesti sertifikaatit eivät koskaan ole pahitteeksi – mitä konkreettisemmin voit osoittaa osaamisesi, sen parempi. Monilla maksullisilla oppimisalustoilla on ilmaisia kokeilujaksoja, joiden aikana ehtii suorittaa kurssin jos toisenkin. Kurkkaa esimerkiksi teknisiin osaamisiin keskittyvä Pluralsight. Myös avoimien yliopistojen tarjonnat kannattaa käydä läpi, sillä esimerkiksi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto tarjoaa avoimia ja ilmaisia verkkokursseja kaikille.

Jos kokonaan uudenlainen urapolku kiinnostaa, monet tahot tarjoavat myös erittäin laadukkaita academy-tyyppisiä intensiivikoulutuksia. Niihin kannattaa tutustua avoimin mielin. Rekrykoulutuksia tarjoavat mm. Saranen ja Opiframe. Useimmiten koulutukseen hakijan täytyy kuitenkin olla työtön työnhakija.

+ Ekstravinkki:

Etähaastatteluja ei kannata jännittää. Tutussa ympäristössä jännitys voi olla vähäisempää kuin normaalisti. Haastattelu sujuu hyvin, kunhan varmistat etukäteen ne klassiset – netin, mikrofonin ja videokuvan toiminnan.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä! Nicon avoimet paikat löytyvät täältä ja hakuvahdin tilaus täältä.

Elli Taivassalo

- 21.11.2022

Yrittäjä – nyt kannattaa varmistaa, että YEL-työtulosi on ajan tasalla

Paraikaa eduskunnan valiokuntakäsittelyssä olevan yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksen on tarkoitus astua voimaan 2023 alusta. Kun varmistat ennen vuodenvaihdetta työtulosi oikean tason, tiedät ensi vuoden eläkemaksun...

- 14.11.2022

Jokainen hanke kehittää it-ammattilaisen osaamista – Pääset isoihin asiakasprojekteihin, kun panostat myös sertifiointiin

Totta. It-alan osaajilla on kysyntää ja mitä enemmän sinulla on näyttöä osaamisesta, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada haluamiasi töitä ja päästä mukaan haastavampiin asiakasprojekteihin....

- 1.11.2022

Löydä IT-ammattilaisia entistä nopeammin (ja edullisemmin)

Miltä kuulostaisi se, että sinulla on aina ajantasainen näkymä heti vapaisiin IT-osaajiin, joiden osaaminen ja saatavuus on varmistettu? GuruTorilta löytyy vapaana tai pian vapautumassa olevia...

Tilaa asiakaskirje