Blogi

4+1 vinkkiä it-alan työpaikan saamiseen

Suomen työmarkkinat ovat myllerryksessä koronan aiheuttamien lomautusten ja yt-neuvottelujen myötä. Kuulutpa sitten kymmenien tuhansien lomautettujen joukkoon tai etsit it-alan töitä ihan vain uusien tuulien toivossa, kokoamiani ohjeita noudattamalla olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaa. Muista myös katsoa vapaat työpaikkamme ja tilata Nicon työpaikkavahti. 

1. Perusta kuntoon

Perusasioiden pitää olla kunnossa, kun alat etsiä työpaikkaa. Hyvällä cv:llä teet oikeanlaisen ensivaikutelman ja varmistat, ettei osaamisesi jää haussa huomiotta. Näin poikkeusaikana hakijoita on enemmän ja kilpailu on usein kovempaa jo haun alkuvaiheessa, joten ansioluetteloon kannattaa panostaa.

Kerro cv:ssä kattavasti kokemuksestasi ja avaa osaamistasi selkein esimerkein. Mikäli oma osaaminen on laajaa ja monipuolista, sitä voi olla vaikea tiivistää selkeäksi kokonaisuudeksi. Välillä objektiivinen näkökulma auttaa – tuleeko mieleesi vanha kollega, jolta voisit kysyä, miten hän tiivistäisi osaamisesi? Jos sinulla on pitkä ura takanasi tai kokemusta hyvin erilaisista tehtävistä, kannattaa harkita cv:n kohdentamista tiettyyn työpaikkaan. Pienet viilaukset ja korostaminen voivat vaikuttaa rekrytoijan päätökseen suuresti.

Käyn vuodessa läpi satoja cv:itä, enkä ole vielä törmännyt ansioluetteloon, joka erottuisi edukseen vippaskonsteilla tai tiiviydellä. Työnhaussa painavat osaaminen, kokemus ja kiinnostus. Tsekkaa loistavat vinkit kollegani Heidin blogista, jos kaipaat lisäapuja cv:n viilaamiseen.

2. Muista piilotyöpaikat

Piilotyöpaikkoja on paljon, ja tullaksesi harkituksi niihin sinun kannattaa pistää LinkedIn-profiilisi kuntoon. Profiiliasi tarkasteleva ei voi tietää asioista, joita et kerro. Kun profiilissasi on kaikki olennainen tieto hyvin muotoiltuna, LinkedIn työskentelee puolestasi kaiken aikaa.

Profiilin hiominen ei vie paljoa aikaa suhteessa mahdollisiin hyötyihin. Hyvä LinkedIn-profiili helpottaa löytymistäsi headhunterien suorahauissa ja antaa taustamateriaalia osaamisestasi jo ennen yhteydenottoa. Profiiliin kannattaa sisällyttää tärkeimmät kompetenssisi ja hallitsemasi teknologiat. Rekrytoivat tahot etsivät osaajia hakusanoilla, jotka ovat usein juuri osaamisalueita, teknologioita ja titteleitä.

Monet työpaikat eivät päädy julkiseen hakuun ennen paikan täyttymistä, joten LinkedInissä verkostoituminen ei koskaan ole huono idea. Muista pyytää LinkedInissä suosituksia ihmisiltä, joiden kanssa olet työskennellyt. Tämä sekä täydentää profiiliasi että toimii alkuna hyville keskusteluille vanhojen kollegoiden kanssa ja avaa myös näin uusia mahdollisuuksia!

LinkedIn-maailmassa kannattaa välillä vain ennakkoluulottomasti heittää verkot vesille. Olen nähnyt useita tapauksia, joissa esimerkiksi julkaisu työpaikan etsimisestä ja omasta osaamisesta on yhdistänyt työtä etsivän henkilön ja hänen kaltaistaan osaajaa vailla olevan yrityksen.

3. Hyödynnä rekrytointiyrityksiä

Kun henkilöstöpalveluyrityksiä kerran on olemassa, meitä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Tsekkaa tarjolla olevat paikat ja lähetä rekrytointiyrityksille avoimia hakemuksia.

Rekrytointiyritysten listoilla kannattaa olla, vaikka yhteydenottoa ja työpaikkaa ei heti ilmaantuisikaan. Esimerkiksi me Nicolla käymme aina uuden toimeksiannon saatuamme ensin läpi rekrytointijärjetelmässämme olevat henkilöt. Meidän kauttamme voit siis myös saada ns. piilotyöpaikan, joka ei päädy julkiseksi ilmoitukseksi. Poikkeusaikana monet yritykset ovat myös siirtyneet rekrytoinnista asiantuntijoiden vuokraamiseen. Siksi sinunkin kannattaa harkita Nicon tai muun henkilöstöpalveluyrityksen kautta työllistymistä. Avoimen hakemuksen pääset jättämään täältä.

4. Kouluttaudu ja opiskele

Erilaisten järjestelmien ja menetelmien hallitseminen sekä erityisesti sertifikaatit eivät koskaan ole pahitteeksi – mitä konkreettisemmin voit osoittaa osaamisesi, sen parempi. Monilla maksullisilla oppimisalustoilla on ilmaisia kokeilujaksoja, joiden aikana ehtii suorittaa kurssin jos toisenkin. Kurkkaa esimerkiksi teknisiin osaamisiin keskittyvä Pluralsight. Myös avoimien yliopistojen tarjonnat kannattaa käydä läpi, sillä esimerkiksi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto tarjoaa avoimia ja ilmaisia verkkokursseja kaikille.

Jos kokonaan uudenlainen urapolku kiinnostaa, monet tahot tarjoavat myös erittäin laadukkaita academy-tyyppisiä intensiivikoulutuksia. Niihin kannattaa tutustua avoimin mielin. Rekrykoulutuksia tarjoavat mm. Saranen ja Opiframe. Useimmiten koulutukseen hakijan täytyy kuitenkin olla työtön työnhakija.

+ Ekstravinkki:

Etähaastatteluja ei kannata jännittää. Tutussa ympäristössä jännitys voi olla vähäisempää kuin normaalisti. Haastattelu sujuu hyvin, kunhan varmistat etukäteen ne klassiset – netin, mikrofonin ja videokuvan toiminnan.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä! Nicon avoimet paikat löytyvät täältä ja hakuvahdin tilaus täältä.

Elli Taivassalo

- 20.12.2021

IT-resursointikumppanuudella työvoimapulan kimppuun

IT-alan osaajien kysyntä ja liikkuvuus ovat olleet kovassa kasvussa vuonna 2021. Monissa organisaatioissa ollaan tilanteessa, jossa ammattitaitoisen työvoiman löytämisen haasteet vaikeuttavat niin liiketoiminnan kehittämistä kuin...

- 6.9.2021

It-alan huippuosaamista Virosta

It-alan huippuosaamista Virosta yli 30% Suomen hintatasoa edullisemmin Naapurimaamme Viro on kehittynyt tietoteknisesti edistykselliseksi yhteiskunnaksi ja menestykkääksi startupien kasvualustaksi. Digitalisaation edistämiseen on investoitu merkittävästi sekä...

- 25.8.2021

Data on avain kiinnostaviin työtehtäviin

Rekrytoinneissa työpaikkoihin ja resursoinneissa projekteihin korostuu sopivimman henkilön valinta tehtävään. Arviointiprosessissa käydään tarkasti läpi niin ammatillinen osaaminen ja kokemus kuin myös ehdokkaan persoonan yhteensopivuus tehtävään...

Tilaa asiakaskirje