Blogi

Haaveissa uusi suunta IT-alalla? Näin se onnistuu!

Tarmo Antila – Nico

Suomen Pankki ennustaa, että talous ei kasva tänä vuonna. Koska korot ovat nousseet ja talousnäkymät ovat olleen epävarmoja, ovat yritykset harkinneet tarkasti investointejaan. Nicon hakijapoolissa tämä on näkynyt siten, että työpaikan vaihtohalukkuus on lisääntynyt, kun sovitut projektit eivät olekaan alkaneet.

Tämän vuoden valopilkkuna, Suomen Pankin mukaan, on ollut hyvä työllisyysaste. Toisaalta heikko suhdannetilanne heijastuu myös työmarkkinoihin, jolloin työllisyysaste notkahtaa ja työttömyysaste nousee ennusteen mukaan ja useampia yt-neuvotteluita on jo käyty ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Jos olet uuden edessä urallasi, lue alta muutama vinkki kuinka voit parantaa työllistymismahdollisuuksiasi.

Et ole ainut tässä tilanteessa

IT-alalla on käynnissä jatkuva muutos – uusia, erilaisia työtehtäviä syntyy ja samalla kokonaisia työtehtäviä päättyy. Päättyviä työtehtäviä tekeville on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Esimerkiksi Teknologiateollisuuden arvion mukaan sen jäsenyritykset tarvitsevat noin 3200 uutta ICT-alan osaajaa vuosittain.

Uusia työtehtäviä syntyy it-alalla muun muassa projektinhallinnan, testauksen, palvelujohtamisen, käyttöliittymäsuunnittelun, ohjelmistoasiantuntijuuden ja -kehityksen saroille. Päättyvien työtehtävien aalto on osunut muun muassa telesektorille, hallinnollisiin tehtäviin, vanhojen, alas ajettujen järjestelmien osaajiin sekä teknisempiin tehtäviin, kuten laitehuoltoon ja asennukseen. 

IT-alan osaamistarpeita määrittelevät myös pitkälti monipuoliset ohjelmistokehityksen tarpeet, kuten käyttökokemus, käyttöliittymät, modernit ja oikeat työkalut ja tietoturva. Lisäksi datan hyödyntäminen ja koneoppiminen ovat kasvavia osaamistarpeita.

Kouluttautuminen kannattaa aina

Jos olet tilanteessa, jossa tarvitset uutta osaamista ja työpaikan, mieti, mikä sinua kiinnostaa ja missä olet hyvä. Olen tavannut ja auttanut monia uudelleenkouluttautujia, ja tämän kokemuksen nojalla parhaat neuvoni ovat päättää, mitä haluaa, opetella uutta ja ottaa kaikki mahdollinen apu vastaan. Vaivaa näkemällä it-alalta kyllä löytyy työtä. Hieno esimerkki uran suunnanmuutoksesta on Kalle Mattila, joka jo pitkän uran tehneenä päätti kouluttautua projektinhallinnan asiantuntijaksi ja tekee nyt suvereenisti vaativia töitä asiakkaallamme. Kannattaa lukea Kallen uratarina täältä!

Sekä julkinen sektori että monet muuta koulutustahot tarjoavat erinomaisia polkuja uuden asiantuntemuksen opiskeluun muun muassa it-alalla. Esimerkiksi F.E.C.-koulutus (Further Educated with Companies) toimii niin, että työttömäksi jäänyt saa koulutuksen ajan ansiosidonnaista korvausta hieman korotettuna. Näin henkilö saa systemaattisen koulutuksen tietyn ammatin ympärille sekä harjoittelupaikan. Mahdollisuuksia uudelleen kouluttautumiseen löytyy monia, joten kannattaa aktiivisesti tutkia, mikä sopisi juuri sinulle parhaiten.

Tekoäly vie, mutta myös tuo työpaikkoja

Työllisyyden kuuma peruna myös IT-alalla on ChatGPT ja muut vastaavat tekoälyt. Niiden arvioidaan mullistavan esimerkiksi koodausalaa ja tuovan tuottavuusloikan tekemiseen, mikä tarkoittaa suuremman työmäärän hoituvan pienemmällä porukalla. Sen lisäksi, että tekoäly tulee korvaamaan osan nykyisistä työtehtävistä, se muuttaa työelämässä vaadittavia taitoja.

Tekoälyn käyttö mainitaan yhä useammin vaadittavana taitona työpaikkailmoituksissa ja erilaisia työtä helpottavia tekoälysovelluksia ilmaantuu markkinoille kuin sieniä sateella. On siis hyvä pitää itsensä kartalla tekoälyn kehityksestä ja tutustua sovelluksiin, jotka liittyvät omiin ammatillisiin osaamisalueisiin.

Me autamme työllistymisessä

Uuden työn löytämisessä kannattaa käyttää apuna Nicoa tai kaltaistamme toimijaa. Joskus asiakasorganisaatio ei voi palkata työntekijää, vaikka tarve osaajalle olisi olemassa. Silloin asiantuntijan vuokraaminen on yleistä. Me palkkaamme mielellämme uuden uran kynnyksellä olevia, motivoituneita tekijöitä ja työllistämme heidät kauttamme asiakashankkeisiin. Meitä ei kiinnosta esimerkiksi ikäsi, vaan osaamisesi, motivaatiosi ja kiinnostuksen kohteesi. 

Olemme työnhakijoille suora kanava uusiin tehtäviin. Jos toiveenasi on osa-aikainen tai projektiluonteinen työ, sekin onnistuu Nicolla. Meidän tehtävämme on löytää sinulle töitä ja olemme erikoistuneet nimenomaan it-alan rekrytointiin. Saamme jatkuvasti laajoja toimeksiantoja, ja kauttamme työllistyminen voi hoitua helpommin kuin yksin etsimällä. Emme ainoastaan rekrytoi osaajia suoraan asiakkaalle, vaan myös omaan tiimiimme, jolloin henkilö työllistyy vuokrattuna asiakasyritykseen. 

Tarvitsetko tukea uuteen? Ota rohkeasti yhteyttä! Muista myös katsoa Nicon avoimet työpaikat ja tilata Nicon hakuvahti!

Lue seuraavaksi

- 27.2.2024

Työhaastattelu – Ensitreffit tulevan työnantajasi kanssa?

Muistatko sen jännityksen vatsanpohjassa, kun kävelit ensimmäisille treffeille? Sama tunne voi hiipiä esiin, kun astut asiakkaan luo haastatteluun. Molemmissa tilanteissa tavoite on sama: luoda hyvä...

- 21.11.2023

Eikö meiltä tule tarjouspyyntöjä, etkö saa meiltä työtarjouksia?

Tähän voi olla yksinkertainen selitys. Rekrytointijärjestelmämme ei tunnista sinua asiakasprojektiin tai työtehtävään tarvittavaksi it-osaajaksi. Testaa, kuinka helppoa sinut on mätsätä tarjouspyyntöön tai työtehtävään. Ota esille...

- 26.7.2023

Mielenkiintoinen mahdollisuus työllistyä: julkishallinnon it-asiantuntijakilpailutukset

Tarve kehittää ja digitalisoida yhteiskuntaa on jatkuvaa. Julkishallinnon ja etenkin sosiaali- ja terveyssektorin hankkeet ja tietojärjestelmät kaipaavat edelleen uudistajia. Näissä hankkeissa on tarjolla kiinnostavia työmahdollisuuksia,...

- 27.6.2023

4+1 vinkkiä it-alan työpaikan saamiseen

Kesäloma alkoi, eikä paluu vanhaan työpaikkaan houkuta? Jos etsit it-alan töitä uusien tuulien toivossa, noudata seuraavia ohjeita ja olet askeleen lähempänä uutta työpaikkaa. Muista myös...

- 26.6.2023

Hakemus ja CV kuntoon neljällä vinkillä

Luen viikoittain kymmeniä hakemuksia, CV:itä ja LinkedIn-profiileja. Ohjeita näiden tekemiseen löytyy varmasti yhtä paljon kuin on niiden lukijoita, sillä rekrytoijillakin on omat mieltymyksensä. Halusin kuitenkin...

- 18.4.2023

Vaikuttava LinkedIn profiili – näin maksimoit mahdollisuutesi tulla löydetyksi

Suomessa on jo yli 1,5 miljoonaa LinkedInin käyttäjää ja maailmanlaajuisesti käyttäjiä on 722 miljoonaa. Suuri osa työpaikkailmoituksista julkaistaan nykyään myös LinkedInissä tai pelkästään siellä, ja...

- 25.8.2021

Data on avain kiinnostaviin työtehtäviin

Rekrytoinneissa työpaikkoihin ja resursoinneissa projekteihin korostuu sopivimman henkilön valinta tehtävään. Arviointiprosessissa käydään tarkasti läpi niin ammatillinen osaaminen ja kokemus kuin myös ehdokkaan persoonan yhteensopivuus tehtävään...

Tilaa asiakaskirje