Virva Lehtola luotsaa tiimiä luottamuksella ja antaa huumorin kukkia
Projektipäällikkö Virva Lehtolan johtamistyylissä korostuvat selkeät vastuut ja luottamus. Hän uskoo huumorin voimaan yhteishengen rakentajana ja sen merkitykseen hektisessä työssä jaksamisessa.
”Projektin alkaessa on tärkeää tutustua tiimin jäseniin, heidän osaamiseensa ja työskentelytapoihinsa”, Virva kertoo. Tehtävät jaetaan osaamisen ja vastuualueiden mukaan, mutta kunkin vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet on otettava huomioon. On tärkeää tunnistaa, mikä kutakin tiimin jäsentä motivoi, nämä motivaatiotekijät voi huomioida kommunikoinnissa, työn organisoinnissa tai vaikkapa jollain muulla luovalla tavalla. Tämä lisää sitoutumista ja yhdessä tekemisen mielekkyyttä, mikä lopulta heijastuu koko projektin onnistumiseen.
Virvalle on tärkeää luoda rento ilmapiiri ja hyvä yhteishenki. ”Tiimi toimii, kun pystymme nauramaan ja harrastamaan huonoa huumoria myös kiireen keskellä.”
”Koronasulun jälkeen etätyö on lisääntynyt ja moni tekee töitä kotona. Se vaikuttaa muihin tutustumiseen ja ryhmäytymiseen, mutta etätyövälineillä saamme tehtyä kiitettävän hyvin yhdessä töitä.”
Luottamus on avain menestyvän tiimin rakentamiseen
Virvan johtaminen rakentuu luottamuksesta siihen, että jokainen on oman alueensa ammattilainen. Hän hallinnoi eri substanssiosia ja osaa puhua niistä riittävällä tasolla, mutta ei ota kantaa yksityiskohtiin.
”Luotan ihmisiin, teen vastuut selviksi ja annan työrauhan seuraamalla kuitenkin töiden edistymistä”, Virva sanoo. ”En hengitä niskaan.”
”Pyrin siihen, että ihmisillä on hyvä olla, ja kaikkia kuunnellaan. Hoidan herkät tilanteet ja tarjoan apua tarvittaessa,” Virva lisää. Kun projektissa on haasteita, hän ottaa heti kopin ongelmista ja auttaa tiimiä löytämään ratkaisuja. Tiukoissa paikoissa hän asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja varmistaa, että projekti etenee.
Oli menetelmä mikä tahansa, kyse on ihmisten johtamisesta
Projektipäällikön työ on ihmisten johtamista ja projektin hallintaa siten, että asiantuntijat pystyvät tekemään työnsä hyvin. Virvan mukaan perinteinen ja ketterä projektijohtaminen eivät eroa tässä suhteessa toisistaan.
Perinteinen projektijohtaminen korostaa yksityiskohtaista suunnittelua etukäteen ja pyrkii pitämään projektin tiukasti määritellyissä raameissa, kuten aikataulussa, kustannuksissa ja laajuudessa.
”Isoissa projekteissa vedetään usein perinteisellä mallilla, sillä siinä on iso tiimi ja pitkä aikajänne. Sopimuksessa on tiukasti määritelty hinta ja toimituksen sisältö”, Virva selventää.
Lukuisia retail-sektorin it-hankkeita vetänyt Virva on tottunut työskentelemään ammattiostajien asettamien tiukkojen vaatimusten parissa. Kaupan kassajärjestelmät ovat liiketoiminnan ydintä, ja projektien ohjauskriteereissä laatu on korkealla prioriteetilla; virheitä ei saa tapahtua.
”Visiointi, seuranta ja ohjaus on oleellista ja se, että asiakas, jolle tehdään, on ajatuksellisesti samalla tasolla,” painottaa Virva, riippumatta siitä millä menetelmällä projektia johdetaan. Virva on myös kouluttautunut Scrum Masteriksi, mutta ei ole vielä vetänyt projektia kyseisellä menetelmällä.
Projektipäällikön rooli on aina selkeä ja siitä pidetään kiinni
”Projektipäällikön rooli on aina selkeä, ja se on omaksuttava kaikissa tilanteissa,” Virva sanoo. Hän painottaa, että projektipäällikön on vastattava hänelle määritellyistä tehtävistä, jotta projekti etenee suunnitellusti ja tavoitteet saavutetaan.
Virva sanoo onnistuneensa luomaan menestyviä työyhteisöjä yksinkertaisesti olemalla aina oma itsensä. Johtamistyyliä pitää kuitenkin pystyä mukauttamaan tilanteen mukaan.
Vastikään pankkimaailmassa aloittanut Virva on uuden kynnyksellä. ”Uuden asiakkaan kanssa aloittaminen on aina jännittävä paikka ja haluan ymmärtää, mitä minulta odotetaan.”
”Elän infrastruktuuriin tutustumisen vaihetta ja yhdessä tekeminen hakee muotoaan,” hän kertoo. Muutaman kilometrin kotiin kävelyn aikana hän ehtii loksauttaa monta asiaa kohdalleen ja löytää ratkaisuja.
Virva Lehtolan ura pähkinänkuoressa
Virva Lehtola valmistui diplomi-insinööriksi rakennusosastolta ja aloitti uransa rakennusalan konsulttina. Muutaman vuoden jälkeen hän päätti ottaa rennommin ja lähti Italiaan opiskelemaan vaatesuunnittelua. Palatessaan Suomeen hän teki aluksi töitä vaatesuunnittelun freelancerina ja hetken yrittäjänä, mutta yritys kaatui resurssien puutteeseen. Sitten hän osallistui työvoimatoimiston kurssille ja päätyi it-alalle. Harjoittelujakson aikana hänet nimitettiin suoraan projektipäälliköksi. Tämän mahdollisti yrityksen huolellisesti rakennettu laatujärjestelmä, joka kattoi myös projektinhallinnan tarkat prosessikuvaukset. Myöhemmin Virva suoritti myös IMPA-tutkinnot, mikä vahvisti hänen osaamistaan ja varmisti onnistuneen etenemisen projektipäällikön uralla.
Perhevapaan ja muutaman urakäänteen tai ”sähellyksen,” kuten Virva asian muotoilee, jälkeen hän liittyi reilut 10 vuotta sitten Nicon tiimiin. Siellä hän on tehnyt töitä Fujitsun retail-sektorin vaativien asiakkaiden kanssa ja vetänyt useita suuria ja laajoja kehitysprojekteja.
Tarvitsetko osaavaa ja luotettavaa projektipäällikköä it-projekteihisi? Meillä on ratkaisu! Vuokraa kokenut projektipäällikkö, jonka osaaminen varmistaa hankkeesi tehokkaan ja onnistuneen toteutuksen. Lue lisää asiantuntijavuokrauksesta.