Kuinka ihmislähtöinen johtaminen tekee it-projektista menestyksen?

Ihmislähtöinen johtaminen on terävää ymmärrystä siitä, mikä oikeasti saa tiimit toimimaan. Se on paras tapa vetää it-projekti silloin, kun kyse on kehittämisestä, luottamuksen rakentamisesta ja ihmisten yhteispelistä.
Se tuo suurimman hyödyn projekteissa, joissa aikataulut ovat tiukat, asiantuntijatyö on vaativaa ja yhteistyö monen eri sidosryhmän välillä on jatkuvaa.
Kun kyse ei ole pelkästä toimituksesta eikä projektin onnistuminen lepää vain aikataulun tai budjetin päällä, vaan myös siinä, miten ihmiset sitoutuvat ja pelaavat yhteen – ihmislähtöisyys on kilpailuetu.
Ihmislähtöinen johtaminen ei ole sidottu ketterään tai perinteiseen malliin – se on tapa mahdollistaa asiantuntijoiden onnistuminen, mallista riippumatta.
”Vaikka projektijohtamisen metodit eroavat toisistaan, ydin on aina ihmisissä,” projektipäällikkö Virva Lehtola sanoo.
Etätyö ei vähennä ihmislähtöisyyttä – se vain muuttaa sen muotoa. Onnistunut johtaja pitää yhteyden tiimiin aktiivisena ja varmistaa, että tunnelma säilyy, vaikka työ tehdään Teamsin tai Slackin välityksellä.
Näin ihmislähtöisyys näkyy käytännössä
Virva Lehtola on vetänyt vuosien varrella laajoja it-projekteja, joissa ihmislähtöisyys ei ole ollut sivujuonne, vaan perusta. Hän lähtee aina liikkeelle ihmisistä: tutustuu tiimiin, tunnistaa vahvuudet ja motivaatiotekijät.
”Projektin alkaessa on tärkeää tutustua tiimin jäseniin, heidän osaamiseensa ja työskentelytapoihinsa,” Virva kertoo.
Hän huomioi sen, mikä kutakin tiimiläistä motivoi – ja mukauttaa viestintää, työjärjestelyjä tai vaikkapa huumoria sen mukaan. Tämä lisää sitoutumista ja yhdessä tekemisen mielekkyyttä, mikä lopulta heijastuu koko projektin onnistumiseen.
”Tiimi toimii, kun pystymme nauramaan ja harrastamaan huonoa huumoria myös kiireen keskellä,” Virva sanoo.
Hän huolehtii siitä, että jokainen ymmärtää vastuunsa ja saa työrauhan ilman mikromanagerointia.
”Luotan ihmisiin, teen vastuut selviksi ja annan työrauhan seuraamalla kuitenkin töiden edistymistä. En hengitä niskaan.”
Virva osaa asettaa projektipäällikön roolin jämäkästi paikoilleen, mutta ei johda kulmahuoneen etäisyydeltä. Projektissa on aina tavoite, ja sinne mennään yhdessä.
”Projektipäällikön rooli on aina selkeä, ja se on omaksuttava kaikissa tilanteissa,” hän sanoo.
Hän varmistaa, että ihmisillä on hyvä olla ja että kaikkia kuunnellaan. Kun haasteita ilmenee, hän ottaa kopin ja auttaa tiimiä löytämään ratkaisun. Tiukoissa paikoissa hän asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja pitää projektin liikkeessä.
Kun ihmiset onnistuvat, projektikin onnistuu
Ihmislähtöinen johtaminen pohjautuu selkeyteen, tilannetajuun ja tavoitteellisuuteen. Projektipäällikkö, joka tuntee tiiminsä, osaa kohdentaa tehtävät oikein ja huolehtii siitä, että jokainen voi keskittyä omaan osaamiseensa ilman turhaa säätöä – saa ihmiset onnistumaan.
Samalla kun projektipäällikkö lukee tilannetta ja mukauttaa johtamistaan, hän pitää suunnan kirkkaana ja tavoitteet mielessä. Selkeä roolitus, luottamukseen perustuva arki ja toimiva yhteistyö näkyvät lopulta tuloksissa – ja asiakkaan kokemuksessa.
”Kun ihmiset onnistuvat, myös asiakas onnistuu”, kiteyttää Virva Lehtola.
It-alalle kouluttautuessaan Virva nimitettiin suoraan projektipäälliköksi jo harjoittelujakson aikana. Lukuisia projekteja vedettyään hän liittyi reilut kymmenen vuotta sitten Nicon tiimiin, jossa hän on työskennellyt vaativien retail-sektorin asiakkaiden kanssa ja mm. pankkisektorilla.
Tarvitsetko osaavaa ja luotettavaa projektipäällikköä it-projekteihisi? Vuokraa meiltä kokenut projektipäällikkö, jonka osaaminen varmistaa hankkeesi tehokkaan ja onnistuneen toteutuksen.