Blogi

Johanna Pilsari: ”Osaava ulkoinen konsultti on tervetullut vahvistus”

Nico It-konsultti Johanna Pilsari

Pitkän uran it-alalla tehnyt Johanna Pilsari on päässyt katselemaan it-maailmaa molemmilta puolilta pöytää: niin asiakkaan edustajana kuin palveluntarjoajanakin. Johanna siirtyi aikanaan toimittajalta ulkoiseksi konsultiksi, koska vapaus ja vaihtelevuus kiehtoivat. Nyt edellisen toimeksiannon juuri päätyttyä, ilmoittautui Johanna mukaan Nicon GuruTori-palveluun, joka tarjoaa yrityksille mahdollisuuden löytää nopeasti Johannan kaltaiset vapaana olevat kokeneet it-alan ammattilaiset.

Viimeisimpänä Johanna on työskennellyt IT-hankkeiden projektipäällikkönä Valtorilla eli Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksella.

Millaista sitten on toimia ulkoisena konsulttina eri asiakkaille ja olla uuden äärellä kerta toisensa jälkeen?

”Hyvällä tavalla jännittävää!” Johanna kertoo.

Hän nauttii siitä, että jokaisen uuden toimeksiannon myötä oma toimialaosaaminen kasvaa ja koko liuta uusia liiketoiminta-alueita, tuotteita ja järjestelmiä tulee tutuksi. Projektijohtamisen kokemusta on kertynyt kattavasti eri toimialoilta kuten valtionhallinnosta, julkishallinnosta, operaattori- ja sähköliiketoiminnasta sekä finanssialalta. Projektit ovat liittyneet mm. Service Desk -palveluun, toiminnanohjausjärjestelmiin sekä konfiguraationhallintaan.

Jännittävyyteen vaikuttaa toki sekin, että jokaisessa asiakkuudessa on omat toimintatapansa ja sääntönsä, jotka täytyy oppia tuntemaan. Mutta kun toimeksiantajaa on vaihtanut ennenkin, tietää jo etukäteen, mitkä kaikki seikat on selvitettävä heti kättelyssä, jotta töihin ja tekemisen tapaan pääsee kiinni.

”Projektipäällikölle tärkeintä on selvittää projektijohtamiseen käytettävät prosessit sekä järjestelmät. Ja tietysti yhteyshenkilöt, joiden puoleen kääntyä”, Johanna listaa. ”On myös ilo huomata miten voin omalla osaamisella ja kokemuksella vahvistaa asiakkaan projektinhallintaa mm. ketterien menetelmien avulla” Johanna lisää.

Ulkoisen it-konsultin arki ei tietenkään ole silkkaa asemapaikan vaihtamista ja uuden oppimista.

”Viimeisimmässä asiakkuudessani Valtorilla työskentelin useamman vuoden saman järjestelmän kanssa. Järjestelmä, toimintatavat ja työyhteisö ehtivät tulla läheisiksi ja tutuiksi.”

Yksin ei jätetä

Suuret asiakasyritykset ovat kokeneita ulkoisten it-konsulttien palkkaajia. Siksi ne ovat myös panostaneet huomioonottavan toimintakulttuurin luomiseen.

”Suhtautuminen meihin konsultteihin on myönteistä ja vastaanotto on aina ollut lämmin. Tulemme taloon vastaamaan akuuttiin osaamispulaan ja täyttämään todellista tarvetta. Olemme oikein tervetulleita vahvistuksia”, Johanna kuvailee.

”Työnohjaus hoidetaan mielestäni hyvin: tapaamme säännöllisesti työnohjaajani kanssa ja käymme läpi projektit sekä yleiset asiat. Lisäksi intra on erinomainen paikka pysyä organisaation yleisestä tilanteesta kärryillä. Yksin meitä ei jätetä”, hän jatkaa.

”Vaikka olenkin ulkoinen konsultti, en ole koskaan tuntenut oloani ulkopuoliseksi”, Johanna hymyilee.

Kokemusta pöydän eri puolilta

Yli 20-vuotisen työuransa aikana Johanna on ehtinyt toimia moninaisissa rooleissa. Nicolle hän päätyi, koska piti yrityksen tapaa työllistää erilaisena ja mielenkiintoisena.

”Vapaus ja vaihtelevuus puhuttelivat minua. Ulkoisena konsulttina vastaan paitsi vaihtuvien asiakkaiden projekteista, myös omasta työkalenteristani. Jos haluan pitää vaikka perjantait vapaata, on se mahdollista”, Johanna listaa syitä, miksi liittyi Nicon asiantuntijajoukkoon.

Nicon it-konsulttina hän myös siirtyi ensimmäistä kertaa asiakkaan puolelle.

”Työskentelin 15 vuotta toimittajan projektipäällikkönä. Silloin tärkeintä oli varmistaa, että työmäärät pysyivät sovitussa eivätkä kustannukset nousseet liian suuriksi. Nyt kun olen katsonut asioita ulkoisena konsulttina asiakkaan näkövinkkelistä, on tärkein tehtäväni ollut huolehtia, että asiakkaan tarpeet ovat tulleet täytetyiksi. Olen pitänyt kaikessa asiakkaan puolta”, Johanna summaa eroa.

”Uskon, että taustani ja asiantuntijuuteni hyödyttää asiakasorganisaatioita. Minulla on kokemusta ja näkemystä esimerkiksi siitä, miksi toimittajalla voi olla haasteita vastata joihinkin pyyntöihin tai tavoitteisiin. Pystyn auttamaan niin asiakasta kuin toimittajaakin, ja varmistamaan projektin kannalta parhaan mahdollisen lopputuloksen”, Johanna sanoo.

Syksyllä 2022 Johanna perusti oman yrityksen ja siirtyi Nicon konsultista Nicon alihankkijaksi.

Löydät Johannan GuruTorilta

Nyt kun edellinen toimeksianto Valtorilla päättyi juuri, ilmoittautui Johanna mukaan Nicon GuruTori-palveluun, joka yhdistää vapaat it-alan ammattilaiset sekä it-alan työt.

Kokenut projektinhallinnan ammattilainen on avoin kaikille uusille haasteille. Häneltä löytyy monipuolista osaamista liittyen esimerkiksi prosessikehittämiseen, määrittelyyn sekä erilaisten järjestelmien, kuten toiminnanohjausjärjestelmien käyttöön ja kehittämiseen.

Johanna kuvaa itseään tehokkaaksi ihmisten toiminnan organisoijaksi, jolla on kyky valvoa käytännön prosesseja ja johtaa projektit loppuun saakka. ”Haluan viedä projektit loppuun saakka suunnitelmien mukaisesti, tasaisesti ja vaihe vaiheelta” hän kuvaa omaa työskentelytapaansa. Lisäksi Johannan sosiaalisuus ja käytännönläheisyys varmistavat, että yhteistyö ja viestintä esimerkiksi toimittajien sekä muiden projektin sidosryhmien kanssa sujuu hyvin.

Jos etsit yrityksellesi Johannan kaltaista sitoutunutta ja kokenutta it-asiantuntijaa, kannattaa sinun tilata GuruTori-uutiskirje ja tutustua palvelussa sekä Johannan, että muiden heti vapaana olevien it-alan konkareiden profiileihin. GuruTorilta voit löytää tekijän joko vuokrattavaksi tai rekrytoitavaksi. Lue lisää ja tilaa maksuton GuruTori-palvelu käyttöösi täältä.

Haluatko seurata Johannan jalanjälkiä Nicon alihankkijana? Liity Nicon alihankkijaksi täällä ja tilaa toimeksiantovahti täältä. Katso avoimet toimeksiantomme täältä.

Lue nicolaisten uratarinoita

- 28.2.2024

Azure DevOps hioo softakehitysprosessin huippuunsa

Syvällisesti softakehityksen koukerot tunteva ja kokenut tekninen projektipäällikkö Risto Aarnio-Toivanen vetää projektia, jossa ohjelmistotalon toimintamallia ja -kulttuuria yhdenmukaistetaan. Monia teknisiä uudistus- ja muutoshankkeita vetänyt Risto...

- 11.12.2023

Kokenut projektijohtaja konsultoi bisnestä muutoksessa

Ron Bossen on nähnyt, kuinka organisaatioissa muutoksen läpivienti on haastavaa ja miten IT:stä on tullut muutokseen pakottava voima. Yksi hänen oman uransa huippuhetkistä oli viiden...

- 8.11.2023

Terveydenhuollon asiakkuudet sekä työn vapaus toivat kokeneen IT-asiantuntijan Nicolle

Tarja Herttuainen on hakenut urallaan laajojen kokonaisuuksien ymmärtämistä – asioiden tarkastelua eri näkökulmista samalla omaa osaamista kasvattamalla. Monipuolisen kokemuspohjan on luonut työ usealla eri työnantajalla...

- 23.10.2023

Harjoittelu kuljetus- ja logistiikkapalveluyrityksessä vei Monalin SAP-uralle

Harjoittelun aika Monali Charlewar kiinnostui siitä, mitä globaalin kuljetus- ja logistiikkapalveluyrityksen taustajärjestelmissä tapahtuu. Se innosti hänet SAP-konsultin urapolulle, jota hän kulkee päättäväisesti eteenpäin. Monali Charlewarilla...

- 23.8.2023

SAP-konsultti nauttii Nicossa työelämän tasapainosta ja jatkuvasta oppimisesta

Työelämän joustavuudesta ja mahdollisuudesta oppia uutta puhutaan paljon ja syystä. Pranav Kulkarnille tämä on tärkeintä ja siksi hän työskentelee Nicossa. Valmistuttuaan maisteriksi Aalto-yliopistosta Pranav Kulkarni...

- 4.8.2023

Scrum Master Mikaelille ihmiset tekevät projektin

Mikael Sibakovilla on vuosien kokemus lukuisista ohjelmistoprojekteista, joita hän on vetänyt perheyrityksessä. HSL:n lipputilihankkeen ohjelmistoprojekti on kuitenkin Mikaelille ensimmäinen kokemuksensa Scrum Masterina. Nicon emoyhtiön Fujitsun...

- 12.7.2023

Taitava Scrum Master otti kahden tiimin vetovastuun globaalissa yrityksessä

Anna Petursson on asunut Suomessa pari vuotta ja hän on työsuhteessa Nicossa. Hän työskentelee parhaillaan Scrum Masterina Metsolla, vuokratyösuhteessa Metso IT:n palveluksessa. Hänen työnsä on...

- 17.3.2023

Sami Ripatti hallitsee arkkitehtuurin ja osaa haastaa toimittajien teknologiaratkaisut

Teknisenä projektipäällikkönä Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) työskentelevän Sami Ripatin on helppo hymyillä, sillä neljän projektin samanaikainen käyttöönotto on sujunut mallikkaasti. Asiakkaat voivat jatkossa maksaa useamman...

- 23.2.2023

Monipuolinen rooli houkutteli kokeneen IT-osaajan Nicolle

Pitkän työuran IT-alalla tehnyt Erja Ladarsi on toista kertaa Nicon palkkalistoilla. Takaisin taloon hänet houkutteli mielenkiintoinen kaksoisrooli sekä Nicon tarjoama toimiva kokonaisuus. Ladarsi on tehnyt...

- 26.1.2023

Haastavat, monimutkaiset ja kansainväliset IT-projektit saavat Mirja Suomen syttymään

Projektijohtaja Mirja Suomi ei epäröi sanoessaan mitkä ovat hänelle mieluisimpia it-hankkeita. ”Haastavat, monimutkaiset, kansainväliset ja minimissään vuoden kestävät projektit ovat mielenkiintoisia, ja niissä voi haastaa...

- 31.10.2022

IT-ammattilainen Eino jäi eläkkeelle, mutta ei malttanut jättää työntekoa – konsultointi Nicolla mahdollistaa töiden jatkumisen

It-alan ammattilainen Eino Uikkanen oli työpaikallaan paitsi arvostettu asiantuntija, myös suuri ihmetyksen aihe. Mies nimittäin nautti työstään niin paljon, että ei malttanut jättää sitä edes...

- 12.10.2022

Kalle Mattila ryhtyi pitkän Nokia-uran jälkeen it-projektipäälliköksi

Uudelleenkouluttautumisen myötä Kalle hyppäsi uuteen rooliin it-projektipäällikkönä ja ihmetteli, miksei tehnyt niin jo aiemmin.

Tilaa asiakaskirje