Blogi

IT-ammattilainen Eino jäi eläkkeelle, mutta ei malttanut jättää työntekoa – konsultointi Nicolla mahdollistaa töiden jatkumisen

It-alan ammattilainen Eino Uikkanen oli työpaikallaan paitsi arvostettu asiantuntija, myös suuri ihmetyksen aihe. Mies nimittäin nautti työstään niin paljon, että ei malttanut jättää sitä edes eläkkeelle siirryttyään. Selvitimme, mistä ilo työhön kumpusi, ja miten konsultointi Nicolla mahdollisti Einon työuran jatkumisen.

”Työ on elämää, ja mielenkiintoista elämää onkin”

Toisin kuin monet, kymmenen vuoden työuran Fujitsulla tehnyt Eino ei koskaan haaveillut siitä, mitä tekisi eläkepäivillä. Hänellä oli kuitenkin suunnitelma valmiina – suunnitelma siitä, miten töitä voisi jatkaa vielä eläkkeelläkin.

”Fujitsulla työskennellessäni minulle oli tullut tutuksi myös tytäryritys Nico ja konsultteina Fujitsulla työskentelevät nicolaiset. Kiinnostuin Nicon tavasta tehdä töitä ja pyysin siitä esittelyn jo vuosi ennen kuin eläkkeelle jääminen tuli ajankohtaiseksi”, Eino kertoo. ”Jo silloin havaitsin Nicon konseptin reiluksi, läpinäkyväksi ja kuitenkin kevyeksi ja toimivaksi.”

Kun Eino siirtyi täydelle työeläkkeelle, mieleisiä työtehtäviä ei tarvinnut jättää. Hän alkoi työskennellä Fujitsulla tutuissa tehtävissä projekti- ja hankejohtajana, mutta nyt Nicon palkkalistoilla. Työnteon jatkaminen vielä eläkkeelläkin oli Einolle itsestäänselvyys:

”En ole koskaan ajatellut, että olisi elämä ja työ, vaan työkin on elämää, ja hyvin mielenkiintoista elämää onkin.”

”Konsultin työssä tuntuu kuin joka aamu uudistettaisiin kihlat”

Einon työpisteellä vieraili harva se päivä uteliaita kollegoita ihmettelemässä aikamme mysteeriä – vapaasta tahdostaan työskentelevää Einoa.

”Onhan se suuri ihmetys. Joka päivä joku käy ihmettelemässä, että mikäs mies se tällainen on”, Eino naurahtaa. ”Olen aina viihtynyt töissä. Jos työn ottaa mielenkiintoisena haasteena, niin siinä viihtyy. Jos sen ottaa vaikeutena ja stressinä, niin siinä ei viihdy.”

Eino työskenteli samankaltaisissa projekteissa kuin aikaisemminkin, mutta nyt hän toimi konsulttina määräaikaisissa toimeksiannoissa. Joku saattaisi kavahtaa määräaikaisia projekteja, mutta Eino arvostaa sitä, että yksityiselämän ja projektien tarpeet voidaan sovittaa vapaasti yhteen. Töitä ei tehdä välttämättä 37,5 tuntia viikossa, vaan silloin, kun tarvitaan.

”Yksi hieno asia konsultin työssä on se, että vakityössä sekä työnantajalla että työntekijällä on jonkinlainen velvollisuus työllistää ja tehdä työtä riippumatta siitä, onko se tahto tehdä yhteistyötä jatkuva ja täysin vilpitön. Konsulttina työskentely sen sijaan edellyttää jatkuvaa molemminpuolista tahtoa tehdä yhteistyötä – tuntuu kuin joka aamu uudistettaisiin kihlat”, Eino kuvailee.

”Kyllähän se fakta on, että näytön kautta se yhteistyöhalu syntyy. Olen onnistunut tekemään sellaisia näyttöjä, että mun kanssa halutaan tehdä töitä.”

”Olen jo kaikki yllätykset nähnyt”

”Täällä arvostetaan senioriteettiä. Usein halutaan, että työn tekee joku, joka on tätä maailmaa nähnyt jo vähän enemmän ja osaa toimia myös poikkeuksellisen hankalissa tilanteissa.”

Kymmeneen vuoteen Fujitsulla on mahtunut monenlaisia asiakasprojekteja, mutta yhä useammin Eino valitaan vetämään nimenomaan sisäisiä hankkeita.

”Sisäisissä projekteissa auttaa se, että tunnen Fujitsun, ja Fujitsu tuntee minut. Olemme tottuneet työskentelemään yhdessä”, Eino kertoo. ”Yllättäviä tilanteita ei enää juuri tule vastaan, kyllä minä olen jo kaikki yllätykset nähnyt.”

Vaikka työ ja elämä kulkivat Einon tapauksessa käsi kädessä, osasi hän nauttia myös vapaa-ajasta. Vaativien it-projektien ulkopuolella Eino keskittyi harrastuksiinsa, joista rakkaimmaksi on muodostunut yksinlaulu.

”Jännitys ennen konserttia on ainoa jännitys, mitä tällä iällä saa enää aikaiseksi. Kaikki muu tuntuu jo rennolta ja varmalta. Kun töissä ei tarvitse enää jännittää, pitää se jännitys hakea konserttilavalta.”

Pitkän linjan it-alan ammattilainen Eino Uikkanen on nauttinut vuodesta 2021 asti eläkepäivistä. Sitä ennen hän ehti vetää useita projekteja nicolaisena.

Alkuperäinen teksti Duunitorin tekemä.

- 23.8.2023

SAP-konsultti nauttii Nicossa työelämän tasapainosta ja jatkuvasta oppimisesta

Työelämän joustavuudesta ja mahdollisuudesta oppia uutta puhutaan paljon ja syystä. Pranav Kulkarnille tämä on tärkeintä ja siksi hän työskentelee Nicossa. Valmistuttuaan maisteriksi Aalto-yliopistosta Pranav Kulkarni...

- 4.8.2023

Scrum Master Mikaelille ihmiset tekevät projektin

Mikael Sibakovilla on vuosien kokemus lukuisista ohjelmistoprojekteista, joita hän on vetänyt perheyrityksessä. HSL:n lipputilihankkeen ohjelmistoprojekti on kuitenkin Mikaelille ensimmäinen kokemuksensa Scrum Masterina. Nicon emoyhtiön Fujitsun...

- 12.7.2023

Taitava Scrum Master otti kahden tiimin vetovastuun globaalissa yrityksessä

Anna Petursson on asunut Suomessa pari vuotta ja hän on työsuhteessa Nicossa. Hän työskentelee parhaillaan Scrum Masterina Metsolla, vuokratyösuhteessa Metso IT:n palveluksessa. Hänen työnsä on...

Tilaa asiakaskirje