Blogi

IT-ammattilainen Eino jäi eläkkeelle, mutta ei malttanut jättää työntekoa – konsultointi Nicolla mahdollistaa töiden jatkumisen

It-alan ammattilainen Eino Uikkanen oli työpaikallaan paitsi arvostettu asiantuntija, myös suuri ihmetyksen aihe. Mies nimittäin nautti työstään niin paljon, että ei malttanut jättää sitä edes eläkkeelle siirryttyään. Selvitimme, mistä ilo työhön kumpusi, ja miten konsultointi Nicolla mahdollisti Einon työuran jatkumisen.

”Työ on elämää, ja mielenkiintoista elämää onkin”

Toisin kuin monet, kymmenen vuoden työuran Fujitsulla tehnyt Eino ei koskaan haaveillut siitä, mitä tekisi eläkepäivillä. Hänellä oli kuitenkin suunnitelma valmiina – suunnitelma siitä, miten töitä voisi jatkaa vielä eläkkeelläkin.

”Fujitsulla työskennellessäni minulle oli tullut tutuksi myös tytäryritys Nico ja konsultteina Fujitsulla työskentelevät nicolaiset. Kiinnostuin Nicon tavasta tehdä töitä ja pyysin siitä esittelyn jo vuosi ennen kuin eläkkeelle jääminen tuli ajankohtaiseksi”, Eino kertoo. ”Jo silloin havaitsin Nicon konseptin reiluksi, läpinäkyväksi ja kuitenkin kevyeksi ja toimivaksi.”

Kun Eino siirtyi täydelle työeläkkeelle, mieleisiä työtehtäviä ei tarvinnut jättää. Hän alkoi työskennellä Fujitsulla tutuissa tehtävissä projekti- ja hankejohtajana, mutta nyt Nicon palkkalistoilla. Työnteon jatkaminen vielä eläkkeelläkin oli Einolle itsestäänselvyys:

”En ole koskaan ajatellut, että olisi elämä ja työ, vaan työkin on elämää, ja hyvin mielenkiintoista elämää onkin.”

”Konsultin työssä tuntuu kuin joka aamu uudistettaisiin kihlat”

Einon työpisteellä vieraili harva se päivä uteliaita kollegoita ihmettelemässä aikamme mysteeriä – vapaasta tahdostaan työskentelevää Einoa.

”Onhan se suuri ihmetys. Joka päivä joku käy ihmettelemässä, että mikäs mies se tällainen on”, Eino naurahtaa. ”Olen aina viihtynyt töissä. Jos työn ottaa mielenkiintoisena haasteena, niin siinä viihtyy. Jos sen ottaa vaikeutena ja stressinä, niin siinä ei viihdy.”

Eino työskenteli samankaltaisissa projekteissa kuin aikaisemminkin, mutta nyt hän toimi konsulttina määräaikaisissa toimeksiannoissa. Joku saattaisi kavahtaa määräaikaisia projekteja, mutta Eino arvostaa sitä, että yksityiselämän ja projektien tarpeet voidaan sovittaa vapaasti yhteen. Töitä ei tehdä välttämättä 37,5 tuntia viikossa, vaan silloin, kun tarvitaan.

”Yksi hieno asia konsultin työssä on se, että vakityössä sekä työnantajalla että työntekijällä on jonkinlainen velvollisuus työllistää ja tehdä työtä riippumatta siitä, onko se tahto tehdä yhteistyötä jatkuva ja täysin vilpitön. Konsulttina työskentely sen sijaan edellyttää jatkuvaa molemminpuolista tahtoa tehdä yhteistyötä – tuntuu kuin joka aamu uudistettaisiin kihlat”, Eino kuvailee.

”Kyllähän se fakta on, että näytön kautta se yhteistyöhalu syntyy. Olen onnistunut tekemään sellaisia näyttöjä, että mun kanssa halutaan tehdä töitä.”

”Olen jo kaikki yllätykset nähnyt”

”Täällä arvostetaan senioriteettiä. Usein halutaan, että työn tekee joku, joka on tätä maailmaa nähnyt jo vähän enemmän ja osaa toimia myös poikkeuksellisen hankalissa tilanteissa.”

Kymmeneen vuoteen Fujitsulla on mahtunut monenlaisia asiakasprojekteja, mutta yhä useammin Eino valitaan vetämään nimenomaan sisäisiä hankkeita.

”Sisäisissä projekteissa auttaa se, että tunnen Fujitsun, ja Fujitsu tuntee minut. Olemme tottuneet työskentelemään yhdessä”, Eino kertoo. ”Yllättäviä tilanteita ei enää juuri tule vastaan, kyllä minä olen jo kaikki yllätykset nähnyt.”

Vaikka työ ja elämä kulkivat Einon tapauksessa käsi kädessä, osasi hän nauttia myös vapaa-ajasta. Vaativien it-projektien ulkopuolella Eino keskittyi harrastuksiinsa, joista rakkaimmaksi on muodostunut yksinlaulu.

”Jännitys ennen konserttia on ainoa jännitys, mitä tällä iällä saa enää aikaiseksi. Kaikki muu tuntuu jo rennolta ja varmalta. Kun töissä ei tarvitse enää jännittää, pitää se jännitys hakea konserttilavalta.”

Pitkän linjan it-alan ammattilainen Eino Uikkanen on nauttinut vuodesta 2021 asti eläkepäivistä. Sitä ennen hän ehti vetää useita projekteja nicolaisena.

Alkuperäinen teksti Duunitorin tekemä.

- 21.11.2022

Yrittäjä – nyt kannattaa varmistaa, että YEL-työtulosi on ajan tasalla

Paraikaa eduskunnan valiokuntakäsittelyssä olevan yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksen on tarkoitus astua voimaan 2023 alusta. Kun varmistat ennen vuodenvaihdetta työtulosi oikean tason, tiedät ensi vuoden eläkemaksun...

- 14.11.2022

Jokainen hanke kehittää it-ammattilaisen osaamista – Pääset isoihin asiakasprojekteihin, kun panostat myös sertifiointiin

Totta. It-alan osaajilla on kysyntää ja mitä enemmän sinulla on näyttöä osaamisesta, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada haluamiasi töitä ja päästä mukaan haastavampiin asiakasprojekteihin....

- 1.11.2022

Löydä IT-ammattilaisia entistä nopeammin (ja edullisemmin)

Miltä kuulostaisi se, että sinulla on aina ajantasainen näkymä heti vapaisiin IT-osaajiin, joiden osaaminen ja saatavuus on varmistettu? GuruTorilta löytyy vapaana tai pian vapautumassa olevia...

Tilaa asiakaskirje