Blogi

It-ammattilainen Eino Uikkanen jäi eläkkeelle, mutta ei malttanut jättää työntekoa

It-alan ammattilainen Eino Uikkanen on työpaikallaan paitsi arvostettu asiantuntija, myös suuri ihmetyksen aihe. Mies nimittäin nauttii työstään niin paljon, että ei malttanut jättää sitä edes eläkkeelle siirryttyään. Selvitimme, mistä ilo työhön kumpuaa, ja miten konsultointi Nicolla mahdollisti Einon työuran jatkumisen.

“Työ on elämää, ja mielenkiintoista elämää onkin”
Viime vuoden alussa pitkän linjan it-alan ammattilainen Eino Uikkanen siirtyi ansaitulle työeläkkeelle. Toisin kuin monet, kymmenen vuoden työuran Fujitsulla tehnyt Eino ei koskaan haaveillut siitä, mitä tekisi eläkepäivillään. Hänellä oli kuitenkin suunnitelma valmiina – suunnitelma siitä, miten töitä voisi jatkaa vielä eläkkeelläkin.

”Fujitsulla työskennellessäni minulle oli tullut tutuksi myös tytäryritys Nico ja konsultteina Fujitsulla työskentelevät nicolaiset. Kiinnostuin Nicon tavasta tehdä töitä ja pyysin siitä esittelyn jo vuosi ennen kuin eläkkeelle jääminen tuli ajankohtaiseksi”, Eino kertoo. ”Jo silloin havaitsin Nicon konseptin reiluksi, läpinäkyväksi ja kuitenkin kevyeksi ja toimivaksi.”

Viime vuoden alussa Eino siirtyi täydelle työeläkkeelle, mutta mieleisiä työtehtäviä ei tarvinnut jättää. Kuluneen vuoden ajan Eino on työskennellyt Fujitsulla tutuissa tehtävissä projekti- ja hankejohtajana, mutta nyt Nicon palkkalistoilla. Työnteon jatkaminen vielä eläkkeelläkin oli Einolle itsestäänselvyys:

”En ole koskaan ajatellut, että olisi elämä ja työ, vaan työkin on elämää, ja hyvin mielenkiintoista elämää onkin.”

“KONSULTIN TYÖSSÄ TUNTUU KUIN JOKA AAMU UUDISTETTAISIIN KIHLAT”

Einon työpisteellä vierailee harva se päivä uteliaita kollegoita ihmettelemässä aikamme mysteeriä – vapaasta tahdostaan työskentelevää Einoa.

”Onhan se suuri ihmetys. Joka päivä joku käy ihmettelemässä, että mikäs mies se tällainen on”, Eino naurahtaa. ”Olen aina viihtynyt töissä. Jos työn ottaa mielenkiintoisena haasteena, niin siinä viihtyy. Jos sen ottaa vaikeutena ja stressinä, niin siinä ei viihdy.”

Eino työskentelee edelleen samankaltaisissa projekteissa kuin aikaisemminkin, mutta nyt hän toimii konsulttina määräaikaisissa toimeksiannoissa. Joku saattaisi kavahtaa määräaikaisia projekteja, mutta Eino arvostaa sitä, ettäyksityiselämän ja projektien tarpeet voidaan sovittaa vapaasti yhteen. Töitä ei tehdä välttämättä 37,5 tuntia viikossa, vaan silloin, kun tarvitaan.

”Yksi hieno asia konsultin työssä on se, että vakityössä sekä työnantajalla että työntekijällä on jonkinlainen velvollisuus työllistää ja tehdä työtä riippumatta siitä, onko se tahto tehdä yhteistyötä jatkuva ja täysin vilpitön. Konsulttina työskentely sen sijaan edellyttää jatkuvaa molemminpuolista tahtoa tehdä yhteistyötä – tuntuu kuin joka aamu uudistettaisiin kihlat”, Eino kuvailee.

”Kyllähän se fakta on, että näytön kautta se yhteistyöhalu syntyy. Olen onnistunut tekemään sellaisia näyttöjä, että mun kanssa halutaan tehdä töitä.”

”OLEN JO KAIKKI YLLÄTYKSET NÄHNYT”

”Täällä arvostetaan senioriteettiä. Usein halutaan, että työn tekee joku, joka on tätä maailmaa nähnyt jo vähän enemmän ja osaa toimia myös poikkeuksellisen hankalissa tilanteissa.”

Kymmeneen vuoteen Fujitsulla on mahtunut monenlaisia asiakasprojekteja, mutta yhä useammin Eino valitaan vetämään nimenomaan sisäisiä hankkeita.

”Sisäisissä projekteissa auttaa se, että tunnen Fujitsun, ja Fujitsu tuntee minut. Olemme tottuneet työskentelemään yhdessä”, Eino kertoo. ”Yllättäviä tilanteita ei enää juuri tule vastaan, kyllä minä olen jo kaikki yllätykset nähnyt.”

Vaikka työ ja elämä kulkevat Einon tapauksessa käsi kädessä, osaa hän nauttia myös vapaa-ajasta. Vaativien it-projektien ulkopuolella Eino keskittyy harrastuksiinsa, joista rakkaimmaksi on muodostunut yksinlaulu.

”Jännitys ennen konserttia on ainoa jännitys, mitä tällä iällä saa enää aikaiseksi. Kaikki muu tuntuu jo rennolta ja varmalta. Kun töissä ei tarvitse enää jännittää, pitää se jännitys hakea konserttilavalta.”

Katso myös videolta Eikan ja kollegojen mietteitä Nicosta täältä!

- 20.12.2021

IT-resursointikumppanuudella työvoimapulan kimppuun

IT-alan osaajien kysyntä ja liikkuvuus ovat olleet kovassa kasvussa vuonna 2021. Monissa organisaatioissa ollaan tilanteessa, jossa ammattitaitoisen työvoiman löytämisen haasteet vaikeuttavat niin liiketoiminnan kehittämistä kuin...

- 6.9.2021

It-alan huippuosaamista Virosta

It-alan huippuosaamista Virosta yli 30% Suomen hintatasoa edullisemmin Naapurimaamme Viro on kehittynyt tietoteknisesti edistykselliseksi yhteiskunnaksi ja menestykkääksi startupien kasvualustaksi. Digitalisaation edistämiseen on investoitu merkittävästi sekä...

- 25.8.2021

Data on avain kiinnostaviin työtehtäviin

Rekrytoinneissa työpaikkoihin ja resursoinneissa projekteihin korostuu sopivimman henkilön valinta tehtävään. Arviointiprosessissa käydään tarkasti läpi niin ammatillinen osaaminen ja kokemus kuin myös ehdokkaan persoonan yhteensopivuus tehtävään...

Tilaa asiakaskirje