Blogi

Millaiset IT-alan työpaikat vetävät hakijoita? Näin saat työnhakijat kiinnostumaan – 6 + 1 vinkkiä rekrytoivalle esimiehelle

Tiedetäänkö teidän yrityksessänne, millaisin keinoin it-alan parhaat osaajat saadaan töihin juuri teille? Millaisia asioita it-osaajat arvostavat ja minkälaiset it-alan työpaikat löytävät tekijänsä parhaiten? It-alan rekrytointikonsultti antaa kuusi vinkkiä.

1. Ymmärrä, mitä haluat ja mitä voit saada

Välillä tuntuu siltä, että it-asiantuntijoita kohtaan asetetut vaatimukset ovat melko kohtuuttomia: toivotaan osaamista lukuisista eri järjestelmistä, rooleista ja projektinhallinnan viitekehyksistä kielitaitovaatimuksia sekä persoonallisuuden piirteitä unohtamatta. Usein jopa yhdistetään tehtäviä parista eri roolista, mutta harvemmin palkkataso on vaatimusten kanssa samassa linjassa. Korjausliikkeenä tällaiseen toiveiden ja todellisuuden kohtaamattomuuteen suosittelen miettimään seuraavaa: voiko olla niin, että yritätte etsiä neulaa heinäsuovasta ja asetatte kenelle tahansa ihmiselle mahdottomia kriteereitä? Monesti it-alan työpaikoissa nimittäin huomataan, että hieman kokemattomampikin asiantuntija on aivan loistava osaaja ja täydennys tiimiin.

Jos odotustaso on todella korkea, olkaa valmiita tekemään lisätoimenpiteitä ja tarjoamaan jotain, mitä tämä hakemanne myyttinen supernainen tai -mies haluaa. Monitaitoiset huippuasiantuntijat tietävät kyllä arvonsa, eivätkä välttämättä liikahda helposti.

2. Kerro, mitä odotat ja tarjoat

Yksi tärkeimmistä asioista rekrytoitaessa on kartoittaa, mitä etsitään ja mitä tarjotaan. Usein ongelmana on, ettei hahmoteta, millaista osaamista oikeasti tarvittaisiin. Tämän täytyy kuitenkin luonnollisesti olla selvillä, jos aiotaan löytää tehtävään ja nykyiseen tiimiin sopiva asiantuntija.

Jos ei osata muotoilla, millaista osaamista tarvittaisiin, tarjottu paikkakaan ei ole selkeä. Silloin osaamiseltaan potentiaaliset työntekijät jättävät hakemisen välistä, kun työtehtävä vaikuttaa hämärältä. Mieti siis, onko tarjoamanne tehtävä oikeasti riittävän selkeä ja motivoiva kokeneelle ja osaavalle asiantuntijalle.

3. Tervetuloa 2020-luvulle – joustavatko työskentelyn muodot tarpeeksi?

Myös niinkin yksinkertainen ja nykyään itsestään selvä asia kuin työn joustavuus, esimerkiksi etätyön muodossa, merkitsee paljon asiantuntijatyötä tekeville ihmisille. Kaikki yritykset eivät siitä huolimatta ole nähneet tarpeelliseksi tarjota etätyömahdollisuutta.

Osalle it-alan osaajista etätyömahdollisuus on tärkeä kriteeri työpaikkaa valittaessa. Jos siis asia on mitenkään järjestettävissä, kannattaa työnantajan miettiä etätyökäytännön yleistämistä. Usein asiantuntijatyötä tekevät odottavat työltään myös muunlaista joustavuutta, esimerkiksi työaikojen suhteen. Joustavaan työhön tottuneelle it-asiantuntijalle paluu kellokorttien maailmaan saattaa olla mahdoton ajatus. Useiden rekrytointikeskustelujen pohjalta sanoisin, että joustamattomuus ja etätyömahdollisuuden puute saatetaan herkästi tulkita epäluottamuksen osoituksena työntekijöitä kohtaan, jos työnteon organisoinnille ei ole loogista selitystä.

4. Hakija haluaa merkitystä ja vastuuta

Työn merkitys ja henkilökohtaiset kehittymismahdollisuudet ovat monelle hyvin tärkeitä tekijöitä uutta työpaikkaa etsiessä. Kerro siis hakijalle, miten hänen on mahdollista kehittyä ja edetä organisaation sisällä.

Työn merkityksellisyys on korostuneen tärkeää nuorille työntekijöille. He hakevat usein paikkaa, jossa voivat viihtyä ja kehittyä mutta myös kantaa kortensa kekoon yhteiskunnallisesti. Älkää kuitenkaan unohtako kokeneempia osaajia! Myös heille voi olla hyvin tärkeää, miten paljon työssä on esimerkiksi kehitys- ja vaikutusmahdollisuuksia.

Muista: Älä ota ketään vain suorittamaan töitä. Arvosta jokaista työntekijää ja -hakijaa.

5. Taktiikka kuntoon

Rekrytointiprosessi kannattaa olla mietittynä, jotta tavoitatte potentiaaliset, ei-aktiiviset työnhakijat ja saat heidät kiinnostumaan. On järkevää etsiä hyviä osaajia ja ottaa heihin yhteyttä henkilökohtaisesti. Monellakaan yrityksellä ei kuitenkaan ole tähän resursseja, joten yleensä me konsultit etsimme sopivat osaajat ja esittelemme heidät yritykselle.

Hyvä konsultti osaa ajatella, pystyykö haluttu henkilö näkemään itsensä tarjotussa roolissa. Työpaikan vaihtamisen täytyy olla ihmiselle riittävän suuri askel motivoidakseen, mutta sopivan kokoinen ollakseen saavutettavan tuntuinen. Tässä vaiheessa kannustan pelaamaan ajatusleikkiä: vaikuttaako henkilö olevan sellaisessa vaiheessa urakehitystään, että hän haluaisi kehittyä ja edetä? Jos näin on, kerro, mitä voitte hänelle tarjota – mieluiten jotain sellaista, mistä hän ei halua kieltäytyä.

6. Älä vaikene rahasta

Raha-asiat pitäisi tuoda avoimesti esille heti alkuun, koska kartutetusta osaamisesta ja työpanoksesta kuuluu saada sopiva korvaus. On reilua kertoa, mitä olette valmiita maksamaan tietynlaisesta osaamisesta.

Monet kysyvät palkkahaarukan merkitsemisestä ilmoitukseen. Olen sitä mieltä, että palkkahaarukan pitäisi olla yksi näkyvä kriteeri siinä missä muidenkin. Kerro siis avoimesti palkkahaarukka, bonukset ja edut. Jos teet ilmoituksen itse, vältä näitä kliseitä: ”kilpailukykyinen palkka”, ”ison talon edut” ja ”näköalapaikka”. Ole reilu työnhakijalle ja kerro suoraan, mitä tarjoat.

+ Työnantajabrändi ja rekryprosessissa kertyvä data

Jos mietit, vaikuttaako jokin asia työnantajabrändiinne, niin todennäköisesti se vaikuttaa. Esimerkiksi hakijoiden kokemus rekrytointiprosessista ja uuden työntekijän koulutusjakso muovaavat yleistä käsitystä teistä työnantajana. Jos hakijakokemuksen muotoilu on hakusessa, rekrytointikonsultti voi auttaa.

Huomaa myös, että rekryprosessissa muhii vaikka mitä käyttökelpoista dataa. Jos käytät rekrytointikonsulttia, hän kerää ja tarjoilee sinulle tietoa esimerkiksi yrityksestänne nousseista mielikuvista kultaisella tarjottimella. Ota tuo tieto vastaan, dokumentoi se ja käytä sitä.

Jos jokin tässä blogissa esille nostamani asia jää mietityttämään tai tarvitsette apua it-asiantuntijoiden rekrytointiprosessissa, ota yhteyttä!

Nina Lukkari
+358 (0)40 920 6023
nina.lukkari@nico.fi

- 21.11.2022

Yrittäjä – nyt kannattaa varmistaa, että YEL-työtulosi on ajan tasalla

Paraikaa eduskunnan valiokuntakäsittelyssä olevan yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksen on tarkoitus astua voimaan 2023 alusta. Kun varmistat ennen vuodenvaihdetta työtulosi oikean tason, tiedät ensi vuoden eläkemaksun...

- 14.11.2022

Jokainen hanke kehittää it-ammattilaisen osaamista – Pääset isoihin asiakasprojekteihin, kun panostat myös sertifiointiin

Totta. It-alan osaajilla on kysyntää ja mitä enemmän sinulla on näyttöä osaamisesta, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada haluamiasi töitä ja päästä mukaan haastavampiin asiakasprojekteihin....

- 1.11.2022

Löydä IT-ammattilaisia entistä nopeammin (ja edullisemmin)

Miltä kuulostaisi se, että sinulla on aina ajantasainen näkymä heti vapaisiin IT-osaajiin, joiden osaaminen ja saatavuus on varmistettu? GuruTorilta löytyy vapaana tai pian vapautumassa olevia...

Tilaa asiakaskirje