Blogi

Sami Ripatti hallitsee arkkitehtuurin ja osaa haastaa toimittajien teknologiaratkaisut

Teknisenä projektipäällikkönä Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) työskentelevän Sami Ripatin on helppo hymyillä, sillä neljän projektin samanaikainen käyttöönotto on sujunut mallikkaasti. Asiakkaat voivat jatkossa maksaa useamman sadan patentin maksut kerralla omalta asiakastililtään.

Jo käyttöönottopäivänä 72 % maksuista tapahtuu uudessa järjestelmässä, sillä suurimmat yritykset ovat merkittäviä patenttimaksajia. Sami veikkaa, että vuoden sisällä 90 prosenttia patenttimaksuista tehdään palvelussa.

Asiakkaat ovat ottaneet uuden palvelun innostuneesti vastaan, sillä hyödyt ovat ilmiselvät. Asiakas voi valita tuotteet järjestelmässä ja maksaa satoja patentteja kerralla. Näin maksut menevät aina oikein. Aiemmin maksamiseen liittyvät asiat on hoidettu sähköpostitse.

Merkittävä uudistus on myös asiakastili, jonne patenttimaksaja voi siirtää varoja ja maksaa vaikkapa kertarysäyksellä 0,5 miljoonan patenttimaksut. Asiakkaalla on tilitapahtumat ja saldo aina omassa hallinnassa. Tilille kirjaudutaan vahvan tunnistautumisen kautta.

Design first -kulmalla liikkeelle

Uusien palveluiden taustalla on suuri määrä monimutkaista teknologiaa ja projektien tärkein askel oli kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu. Arkkitehtuurisuunnittelu oli sovellussuunnittelun ja -kehityksen kulmakivi.

”Lähdimme Patentti- ja rekisterihallituksen ICT-arkkitehdin kanssa tekemään projektia design first -kulmalla. Vasta sen jälkeen mietimme teknologioita, toimittajavalintoja ja organisointia, ” sanoo Sami.

Kokonaisarkkitehtuuria luotaessa selvisi esimerkiksi, että tunnistautumiselle ja valtuutukselle ei ollut vielä mallia. Prosessien rakentaminen ja uudistaminen toi projektiin oman mausteensa ja sille oli annettava tarvittava aika.

Yllätyksiltäkään ei projektissa säästytty. Projektin puolessavälissä PRH:ssa otettiin käyttöön järjestelmä, jonka tilaustenhallintakomponenttia muiden järjestelmien on käytettävä. Onneksi Sami tunsi entuudestaan järjestelmän ytimen, niin integraatioratkaisu löytyi helposti.

Uudet palvelut pyörivät Open Shift -ympäristössä, jossa Kubernetes hoitaa Docker-pohjaisten sovelluskonttien orkestrointia. Koodauksessa on käytetty Javaa. Järjestelmässä on panostettu tehokkuuteen, helppoon päivittämiseen ja skaalautuvuuteen.

Pääasia, että on sovittu yhteinen projektimalli

Projektimaailmassa ketterät menetelmät kuten Scrum ovat in. Sami sanoo, että kaikilla menetelmillä on oma merkitys eri organisaatioissa ja niitä sovelletaan eri tavoin. Hänestä tärkeintä on, että on sovittu, miten projekteja tehdään.

Samin projekteissa käytettiin ensimmäisten joukossa PRH:n uutta laatuporttimallia. Projektin aikana sitä kehitettiin ja siihen mm. lisättiin dokumentaatioiden määrittely, tarkennettiin projektin vaiheiden tuotoksia ja täsmennettiin katselmoinnin roolit ja vastuut.

”Projektimallissa luotavien prosessien pitää tukea käytäntöä. Prosessit ja henkilöiden roolitukset sovitetaan yhteen, että kaikki tehtävät tulevat hoidetuksi. Mitä työkaluja projektin tehtävien hallinnassa käytetään, on sivuseikka”, painottaa Sami.

”Minulle projektijohtamisessa tärkeintä on selkeys. Esimerkiksi tehdessäni tiketin kiinnitän huomion siihen, että se on yksiselitteinen ja vastuutettu,” sanoo Sami.

Neljä vuotta samalla asiakkaalla

Sami on työskennellyt PRH:lla yli neljä vuotta Nicon kautta, joten ihmiset ja toiminta ovat tulleet hänelle tutuksi. Hän viihtyy työssään ja aloittelee seuraavaa projektia, jonka tavoitteena on uudistaa sähköinen asiointipalvelu patentti- ja hyödyllisyysmallihakemusten lähettämiseen. Projekti toteutetaan PRH:n ja Euroopan patenttiviraston (EPO) välisenä yhteistyöprojektina.

Hyvän ja organisaatioiden sekä teknologioiden myllerrystä kestävän ohjelmistoarkkitehtuurin suunnittelu vaatii monipuolista osaamista. Samin koodaritaustan ansiosta se on hänen vahvuutensa. Hän myös pystyy haastamaan toimittajien ratkaisuja ja löytämään itse sujuvamman toteutustavan.

”Tykkään ratkaista haasteellisia asioita, sillä silloin pysyy kehityksessä mukana. Kun jotakin asiaa ei ole aiemmin tehty, se antaa myös vapausasteita ja sytyttää liekin hakea ratkaisu,” sanoo Sami.


Voit työllistyä Nicon kautta eripituisiin asiakasprojekteihin. Jos olet kiinnostunut työmahdollisuuksista Nicon kautta, katso avoimet työpaikat tai lähetä meille avoin työhakemus. Täältä voit tilata tiedon uusista, aukeavista työmahdollisuuksista.

Jos etsit IT-asiantuntijaa, ota meihin yhteyttä täältä.

- 3.3.2023

Näistä syistä kokenut IT-ammattilainen ei tullut teille töihin!

IT-osaajapula on tuskin kenellekään uutinen, mutta kuinka monessa yrityksessä on aidosti pohdittu sitä, mikä saa tavoitellut kandidaatit vaihtamaan nykyisestä hyvästä työpaikasta ja ottamaan uuden tarjouksen...

- 2.3.2023

6+1 vinkkiä rekrytoivalle esimiehelle kuinka saat työnhakijat kiinnostumaan yrityksestäsi

Tiedetäänkö teidän yrityksessänne, millaisin keinoin it-alan parhaat osaajat saadaan töihin juuri teille? Millaisia asioita it-osaajat arvostavat ja minkälaiset it-alan työpaikat löytävät tekijänsä parhaiten? It-alan rekrytointikonsultti...

- 23.2.2023

Monipuolinen rooli houkutteli kokeneen IT-osaajan Nicolle

Pitkän työuran IT-alalla tehnyt Erja Ladarsi on toista kertaa Nicon palkkalistoilla. Takaisin taloon hänet houkutteli mielenkiintoinen kaksoisrooli sekä Nicon tarjoama toimiva kokonaisuus. Ladarsi on tehnyt...

Tilaa asiakaskirje