Blogi

Sami Ripatti hallitsee arkkitehtuurin ja osaa haastaa toimittajien teknologiaratkaisut

Teknisenä projektipäällikkönä Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) työskentelevän Sami Ripatin on helppo hymyillä, sillä neljän projektin samanaikainen käyttöönotto on sujunut mallikkaasti. Asiakkaat voivat jatkossa maksaa useamman sadan patentin maksut kerralla omalta asiakastililtään.

Jo käyttöönottopäivänä 72 % maksuista tapahtuu uudessa järjestelmässä, sillä suurimmat yritykset ovat merkittäviä patenttimaksajia. Sami veikkaa, että vuoden sisällä 90 prosenttia patenttimaksuista tehdään palvelussa.

Asiakkaat ovat ottaneet uuden palvelun innostuneesti vastaan, sillä hyödyt ovat ilmiselvät. Asiakas voi valita tuotteet järjestelmässä ja maksaa satoja patentteja kerralla. Näin maksut menevät aina oikein. Aiemmin maksamiseen liittyvät asiat on hoidettu sähköpostitse.

Merkittävä uudistus on myös asiakastili, jonne patenttimaksaja voi siirtää varoja ja maksaa vaikkapa kertarysäyksellä 0,5 miljoonan patenttimaksut. Asiakkaalla on tilitapahtumat ja saldo aina omassa hallinnassa. Tilille kirjaudutaan vahvan tunnistautumisen kautta.

Design first -kulmalla liikkeelle

Uusien palveluiden taustalla on suuri määrä monimutkaista teknologiaa ja projektien tärkein askel oli kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu. Arkkitehtuurisuunnittelu oli sovellussuunnittelun ja -kehityksen kulmakivi.

”Lähdimme Patentti- ja rekisterihallituksen ICT-arkkitehdin kanssa tekemään projektia design first -kulmalla. Vasta sen jälkeen mietimme teknologioita, toimittajavalintoja ja organisointia, ” sanoo Sami.

Kokonaisarkkitehtuuria luotaessa selvisi esimerkiksi, että tunnistautumiselle ja valtuutukselle ei ollut vielä mallia. Prosessien rakentaminen ja uudistaminen toi projektiin oman mausteensa ja sille oli annettava tarvittava aika.

Yllätyksiltäkään ei projektissa säästytty. Projektin puolessavälissä PRH:ssa otettiin käyttöön järjestelmä, jonka tilaustenhallintakomponenttia muiden järjestelmien on käytettävä. Onneksi Sami tunsi entuudestaan järjestelmän ytimen, niin integraatioratkaisu löytyi helposti.

Uudet palvelut pyörivät Open Shift -ympäristössä, jossa Kubernetes hoitaa Docker-pohjaisten sovelluskonttien orkestrointia. Koodauksessa on käytetty Javaa. Järjestelmässä on panostettu tehokkuuteen, helppoon päivittämiseen ja skaalautuvuuteen.

Pääasia, että on sovittu yhteinen projektimalli

Projektimaailmassa ketterät menetelmät kuten Scrum ovat in. Sami sanoo, että kaikilla menetelmillä on oma merkitys eri organisaatioissa ja niitä sovelletaan eri tavoin. Hänestä tärkeintä on, että on sovittu, miten projekteja tehdään.

Samin projekteissa käytettiin ensimmäisten joukossa PRH:n uutta laatuporttimallia. Projektin aikana sitä kehitettiin ja siihen mm. lisättiin dokumentaatioiden määrittely, tarkennettiin projektin vaiheiden tuotoksia ja täsmennettiin katselmoinnin roolit ja vastuut.

”Projektimallissa luotavien prosessien pitää tukea käytäntöä. Prosessit ja henkilöiden roolitukset sovitetaan yhteen, että kaikki tehtävät tulevat hoidetuksi. Mitä työkaluja projektin tehtävien hallinnassa käytetään, on sivuseikka”, painottaa Sami.

”Minulle projektijohtamisessa tärkeintä on selkeys. Esimerkiksi tehdessäni tiketin kiinnitän huomion siihen, että se on yksiselitteinen ja vastuutettu,” sanoo Sami.

Neljä vuotta samalla asiakkaalla

Sami on työskennellyt PRH:lla yli neljä vuotta Nicon kautta, joten ihmiset ja toiminta ovat tulleet hänelle tutuksi. Hän viihtyy työssään ja aloittelee seuraavaa projektia, jonka tavoitteena on uudistaa sähköinen asiointipalvelu patentti- ja hyödyllisyysmallihakemusten lähettämiseen. Projekti toteutetaan PRH:n ja Euroopan patenttiviraston (EPO) välisenä yhteistyöprojektina.

Hyvän ja organisaatioiden sekä teknologioiden myllerrystä kestävän ohjelmistoarkkitehtuurin suunnittelu vaatii monipuolista osaamista. Samin koodaritaustan ansiosta se on hänen vahvuutensa. Hän myös pystyy haastamaan toimittajien ratkaisuja ja löytämään itse sujuvamman toteutustavan.

”Tykkään ratkaista haasteellisia asioita, sillä silloin pysyy kehityksessä mukana. Kun jotakin asiaa ei ole aiemmin tehty, se antaa myös vapausasteita ja sytyttää liekin hakea ratkaisu,” sanoo Sami.


Voit työllistyä Nicon kautta eripituisiin asiakasprojekteihin. Jos olet kiinnostunut työmahdollisuuksista Nicon kautta, katso avoimet työpaikat tai lähetä meille avoin työhakemus. Täältä voit tilata tiedon uusista, aukeavista työmahdollisuuksista.

Jos etsit IT-asiantuntijaa, ota meihin yhteyttä täältä.

Lue nicolaisten uratarinoita

- 28.2.2024

Azure DevOps hioo softakehitysprosessin huippuunsa

Syvällisesti softakehityksen koukerot tunteva ja kokenut tekninen projektipäällikkö Risto Aarnio-Toivanen vetää projektia, jossa ohjelmistotalon toimintamallia ja -kulttuuria yhdenmukaistetaan. Monia teknisiä uudistus- ja muutoshankkeita vetänyt Risto...

- 11.12.2023

Kokenut projektijohtaja konsultoi bisnestä muutoksessa

Ron Bossen on nähnyt, kuinka organisaatioissa muutoksen läpivienti on haastavaa ja miten IT:stä on tullut muutokseen pakottava voima. Yksi hänen oman uransa huippuhetkistä oli viiden...

- 8.11.2023

Terveydenhuollon asiakkuudet sekä työn vapaus toivat kokeneen IT-asiantuntijan Nicolle

Tarja Herttuainen on hakenut urallaan laajojen kokonaisuuksien ymmärtämistä – asioiden tarkastelua eri näkökulmista samalla omaa osaamista kasvattamalla. Monipuolisen kokemuspohjan on luonut työ usealla eri työnantajalla...

- 23.10.2023

Harjoittelu kuljetus- ja logistiikkapalveluyrityksessä vei Monalin SAP-uralle

Harjoittelun aika Monali Charlewar kiinnostui siitä, mitä globaalin kuljetus- ja logistiikkapalveluyrityksen taustajärjestelmissä tapahtuu. Se innosti hänet SAP-konsultin urapolulle, jota hän kulkee päättäväisesti eteenpäin. Monali Charlewarilla...

- 23.8.2023

SAP-konsultti nauttii Nicossa työelämän tasapainosta ja jatkuvasta oppimisesta

Työelämän joustavuudesta ja mahdollisuudesta oppia uutta puhutaan paljon ja syystä. Pranav Kulkarnille tämä on tärkeintä ja siksi hän työskentelee Nicossa. Valmistuttuaan maisteriksi Aalto-yliopistosta Pranav Kulkarni...

- 4.8.2023

Scrum Master Mikaelille ihmiset tekevät projektin

Mikael Sibakovilla on vuosien kokemus lukuisista ohjelmistoprojekteista, joita hän on vetänyt perheyrityksessä. HSL:n lipputilihankkeen ohjelmistoprojekti on kuitenkin Mikaelille ensimmäinen kokemuksensa Scrum Masterina. Nicon emoyhtiön Fujitsun...

- 12.7.2023

Taitava Scrum Master otti kahden tiimin vetovastuun globaalissa yrityksessä

Anna Petursson on asunut Suomessa pari vuotta ja hän on työsuhteessa Nicossa. Hän työskentelee parhaillaan Scrum Masterina Metsolla, vuokratyösuhteessa Metso IT:n palveluksessa. Hänen työnsä on...

- 23.2.2023

Monipuolinen rooli houkutteli kokeneen IT-osaajan Nicolle

Pitkän työuran IT-alalla tehnyt Erja Ladarsi on toista kertaa Nicon palkkalistoilla. Takaisin taloon hänet houkutteli mielenkiintoinen kaksoisrooli sekä Nicon tarjoama toimiva kokonaisuus. Ladarsi on tehnyt...

- 26.1.2023

Haastavat, monimutkaiset ja kansainväliset IT-projektit saavat Mirja Suomen syttymään

Projektijohtaja Mirja Suomi ei epäröi sanoessaan mitkä ovat hänelle mieluisimpia it-hankkeita. ”Haastavat, monimutkaiset, kansainväliset ja minimissään vuoden kestävät projektit ovat mielenkiintoisia, ja niissä voi haastaa...

- 31.10.2022

IT-ammattilainen Eino jäi eläkkeelle, mutta ei malttanut jättää työntekoa – konsultointi Nicolla mahdollistaa töiden jatkumisen

It-alan ammattilainen Eino Uikkanen oli työpaikallaan paitsi arvostettu asiantuntija, myös suuri ihmetyksen aihe. Mies nimittäin nautti työstään niin paljon, että ei malttanut jättää sitä edes...

- 12.10.2022

Kalle Mattila ryhtyi pitkän Nokia-uran jälkeen it-projektipäälliköksi

Uudelleenkouluttautumisen myötä Kalle hyppäsi uuteen rooliin it-projektipäällikkönä ja ihmetteli, miksei tehnyt niin jo aiemmin.

- 3.10.2022

Johanna Pilsari: ”Osaava ulkoinen konsultti on tervetullut vahvistus”

Pitkän uran it-alalla tehnyt Johanna Pilsari on päässyt katselemaan it-maailmaa molemmilta puolilta pöytää: niin asiakkaan edustajana kuin palveluntarjoajanakin. Johanna siirtyi toimittajalta ulkoiseksi konsultiksi, koska vapaus...

Tilaa asiakaskirje