Blogi

It-alan huippuosaamista Virosta

It-alan huippuosaamista Virosta yli 30% Suomen hintatasoa edullisemmin

Naapurimaamme Viro on kehittynyt tietoteknisesti edistykselliseksi yhteiskunnaksi ja menestykkääksi startupien kasvualustaksi. Digitalisaation edistämiseen on investoitu merkittävästi sekä valtion että yksityisen sektorin toimesta. Lisäksi useat kansainväliset yritykset ovat perustaneet Viroon kehityskeskuksia. Näiden panostusten johdosta Viron ict-alan yrityksissä työskentelee jo yli 28.000 ammattilaista ja osaaminen on kehittynyt huippuunsa. Vaikka it-alan palkat ovat nousseet siellä viime vuosina 6-8% vuodessa, Viron on hintataso edelleen yli 30% edullisempi kuin Suomessa. Tätä osaamista ja edullista kustannustasoa on mahdollista ja järkevää hyödyntää myös Suomessa. Nyt etätyön aikakaudella työntekijän sijainnilla ei ole juurikaan väliä – varsinkin kun töitä tehdään EU:n sisällä ja samalla aikavyöhykkeellä.

Miksi Viron it-ala ja osaaminen on kehittynyt niin nopeasti ja pitkälle?

Minulla on ollut mahdollisuus paneutua Viron it-alaan edellisen puolen vuoden aikana, kun olemme käynnistäneet Nico Viron toimipisteen toimintaa. Käsitykseni mukaan Viron it-alan kovaan osaamisen tasoon on kolme keskeistä syytä: Viron kansallinen strategia, edistykselliset projektit ja koulutus.

Viro on dynaaminen kansakunta, joka haluaa rakentaa globaalia identiteettiänsä tietotekniikan mallimaana, e-Virona. Valtion johdolla, ja osin EU-rahoituksen turvin, on toteutettu merkittäviä yhteiskuntaa kehittäviä hankkeita. Lähes jokaisella 1,3 miljoonalla asukkaalla on sirulla varustettu henkilökortti. Tämä ”ID-kaart” on avain monenlaisiin sähköisiin palveluihin, kuten asiakirjojen allekirjoittamiseen, yrityksen perustamiseen ja verkossa äänestämiseen. Yhden ja saman kortin takana ovat terveystiedot, sähköiset reseptit ja kansallinen sairausvakuutus, jonka puitteissa huolehditaan julkisesti rahoitetun terveydenhuollon kuluista.

Virossa on elinvoimainen ja yrittäjäystävällinen startup-yhteisö ja ekosysteemi, joka on pystynyt tuottamaan eniten startup-yhtiöitä asukasta kohden Euroopassa. Näiden menestyvien startupien joukosta mainitsen esimerkkinä Boltin, joka tarjoaa erittäin helppokäyttöisen sovelluksen kyytipalvelujen tilaamiseen, palvelujen viestintään ja arviointiin sekä maksamiseen. Bolt on kasvanut ja kansainvälistynyt nopeasti ja toimii tällä hetkellä yli sadassa kaupungissa, pääosin Euroopassa ja Afrikassa.

Tietotekniikan opetus alkaa Virossa jo ala-asteen ensimmäisellä luokalla ja jatkuu lukion päättymiseen saakka. Tietotekniikan koulutus on varsin käytännönläheistä, lapset opetetaan koodaamaan ja tekemään itse pelejä sekä ohjelmoimaan robotteja. Koulutusjärjestelmä toimii kokonaisuutena erittäin hyvin ja esim. PISA-testeissä Viro on jo kiilannut Suomen edelle. Korkeakoulujen opetuksen taso on korkealla, esim. Tallinnan teknillinen yliopisto on listattu 15 maailman parhaan kyberturvallisuuskoulun joukkoon, muut rankatut opiskelupaikat ovat joko USA:ssa tai Iso-Britanniassa. Kun sekä koulutus että käytännön työtehtävät julkisen ja yksityisen sektorin hankkeissa ovat tukeneet toisiaan, on it-osaamisen kehittyminen ollut nopeaa.

Onko osaajia saatavilla Suomeen?

Virossa on it-alan osaajista pulaa samalla tavalla kuin meillä Suomessa. Mutta kokemuksemme mukaan osaajia on löydettävissä, koska virolaiset it-ammattilaiset ovat varsin valmiita tarttumaan uusiin kiinnostaviin projekteihin, mikroyrittäjiä on markkinoilla yli 4500 ja lisäksi reilut 2% it-ammattilaisista etsii parhaillaan uusia töitä. Nico on rakentanut Virossa verkostot ja työkalut asiakkaiden tarvitsemien osaajien löytämiseen.

Vastuullista toimintaa

Nico on avannut toimipisteensä Tallinnaan elokuussa 2020 ja toiminta on saatu siellä hyvään vauhtiin. Tuotamme samoja palveluja kuin Suomessakin eli varmistamme ja vahvistamme asiakkaittemme it-osaamista rekrytoinnin, suorahaun ja asiantuntijoiden vuokrauksen keinoin. Nicon kanssa asioidessa asiakas voi aina luottaa siihen, että noudatamme kaikessa toiminnassamme korkeita eettisiä periaatteita ja varmistamme palvelun laadun myös alihankkijoittemme osalta. Olemme valinneet vastuullisuuden strategiamme keskiöön, koska se on meille tärkeää, mutta ei itsestään selvyys kaikille toimijoille Viron markkinoilla.

 

Tarmo Antila

 

Lisätietoja:

Tarmo Antila, Nicon henkilöstöpalvelut, puh. 0500-447024, email: tarmo.antila@fujitsu.com

Siim Palumets, Nico Viro, +372 55 679 455, email: siim.palumets@fujitsu.com

 

Lähteitä

Ict-alaa koskevat tilastot: https://www.stat.ee/

e-Virosta: https://e-estonia.com/

Opetuksesta Virossa: https://www.educationestonia.org/

http://www.studyitin.ee/

https://worldscholarshipforum.com/best-cyber-security-schools/

- 5.9.2023

Vaikka IT-osaajia on enemmän tarjolla, rekrytoinnissa on silti oltava huolellinen

Viime vuosina on käyty kovaa kilpailua IT-osaajista, houkuttelemalla heitä palkan lisäksi erilaisilla työsuhde-etuuksilla. Tämä strategia on osoittautunut perustelluksi ratkaisuksi, sillä kilpailukyvyn parantaminen ja liiketoiminnan kehittäminen...

- 5.9.2023

GuruTorilla tapahtuu paljon ennen kuin it-osaaja esittäytyy asiakkaalle

Osaajien etsiminen on työelämän kriittinen haaste. It-alalla on usein kiire löytää osaaja, ja hyvä keino käynnistää rekrytointiprosessi nopeasti on käydä GuruTorilla. GuruTorin tehtävä on nopeuttaa...

- 28.8.2023

Löydä IT-ammattilaisia entistä nopeammin (ja edullisemmin)

Miltä kuulostaisi se, että sinulla on aina ajantasainen näkymä heti vapaisiin IT-osaajiin, joiden osaaminen ja saatavuus on varmistettu? GuruTori on Nicon tarjoama palvelu, joka auttaa...

Tilaa asiakaskirje