Blogi

Yrittäjä – nyt kannattaa varmistaa, että YEL-työtulosi on ajan tasalla

Nicon IT alihankkijaverkoston vetäjä Petteri Lehtonen

Paraikaa eduskunnan valiokuntakäsittelyssä olevan yrittäjän eläkelain (YEL) uudistuksen on tarkoitus astua voimaan 2023 alusta. Kun varmistat ennen vuodenvaihdetta työtulosi oikean tason, tiedät ensi vuoden eläkemaksun määrän ja sen vaikutuksen tuloihisi.

Yrittäjän työtulon määrittely ei ole yksiselitteistä, eikä se ole sitä 2023 lakimuutoksen jälkeenkään. Eläkeyhtiö vahvistaa omien tietojensa pohjalta uuden työtulon, joka voi olla sama tai poiketa huomattavasti nykyisestä YEL-työtulostasi.

Jos tiedät maksavasi selkeästi työpanostasi alhaisempaa YEL-maksua, toimimalla vielä tänä vuonna, pystyt vaikuttamaan työtulon määritykseen ja siihen mitä maksat 2023. Jälkikäteen muutoksenhaku on työläämpää kuin asian hoito etukäteen.

Muutos kannattaa ehdottomasti hakea, jos olet vähentämässä työntekoasi, siirtymässä osa-aikaiseksi tai sivutoimiseksi yrittäjäksi. Toisaalta, jos tiedät tekeväsi enemmän töitä ja työpanoksesi kasvaa, on aika tehdä työtulon muutosilmoitus.

Työtuloilmoituksen voit tehdä kätevästi eläkevakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Ilmoituksessa voit pyytää muutosta ja ilmoittaa sen perustelut, esimerkiksi vähäiset viikkotyötunnit. Yleensä eläkeyhtiö hyväksyy perustellun muutoksen ilman lisäselvityspyyntöä.

Mikäli et hae muutosta työtuloon 2022 aikana, sinun kannattaa varautua esittämään eläkeyhtiölle selvitystä työtulosi perusteista, mikäli ajatuksesi eivät käy yhteen eläkeyhtiön määrittämän työtulon kanssa.

Yrittäjän työtulo määritellään yksilöllisesti

Lakiesitys sisältää vaatimuksen siitä, että työtulo määritellään yksilöllisesti. Se tarkoittaa, että titteli tai rooli eivät ratkaise, vaan muun muassa yrittäjän kokemus alalta, laskutuksen määrä, toimialue ja liikevaihto, toiminnan laajuus ja ammattitaito vaikuttavat työpanoksen arvon määräytymiseen.

Eläkeyhtiö käyttää kokonaisharkintaa työtulon vahvistamisessa. Yrittäjältä saatujen tietojen lisäksi eläkeyhtiö ottaa huomioon YEL-lain vaatimukset, yritystoiminnasta julkisista rekistereistä saadut tiedot ja Eläketurvakeskuksen YEL-lain soveltamisohjeet.

Oikeantasoinen työtulo on tärkeä ensisijaisesti yrittäjälle itselleen, koska sen perusteella määräytyy paitsi tuleva vanhuuseläke, myös muut sosiaalietuudet, kuten sairaus- ja vanhempainpäivärahat. Eläkevakuutus tuo turvaa myös työkyvyttömyyden ja työttömyyden varalle.

Eläketurvakeskuksen ohjeistuksissa on esimerkkejä siitä, millaisia suosituksia eläkeyhtiöt antavat ohjelmistoalan YEL-työtuloksi. Taulukko on vuodelta 2022. Jos yrittäjän oma liikevaihto on toimialan mediaaniliikevaihtoa suurempi tai pienempi, on myös työtulosuositus suurempi tai pienempi kuin toimialan kokoaikaisten työntekijöiden mediaanipalkka.


Lakiesityksessä on rajoituksia, jotta muutokset eivät vaikuttaisi heti liian rajusti yrittäjiin, joiden työtulot ovat olleet liian matalalla tasolla. Siirtymäaikana vuosina 2023–2025 korotukset on rajattu 8 000 euroon tai 20 prosenttiin. Jos yrittäjän YEL-työtulo on oikein mitoitettu, maksuihin ei tule muutoksia, sillä YEL-maksuprosentit pysyvät samana.

Kun teet korjaukset loppuvuoden aikana eläkevakuutusyhtiö ei ensisijaisesti tarkista YEL-työtuloonsa 2022 muutoksia tehneiden yrittäjien työtuloa vuonna 2023. Saat todennäköisesti asiasta yhteydenoton seuraavan kerran kolmen vuoden kuluttua.

Autamme sinua myynnissä

Hyvän ja ennustettavan tulotason ylläpito vaatii sitä, että uusia toimeksiantoja on aina tulossa nykyisen ollessa päättymässä. Me Nicossa autamme mielellämme sinua löytämään haluamiasi lyhyitä tai pitkäaikaisia toimeksiantoja. Otamme vastuun asiakashankkeisiin liittyvistä hallinnollisista asioista ja vapautamme aikaasi itse työn tekemiselle. Kun olet mukana alihankkijaverkostossamme, saat rajapinnan lukuisiin asiakkuuksiin sekä uusia mahdollisuuksia ja siten vähennät yrittämisen riskejä. Voit ilman sitoumuksia liittyä verkostoomme täällä.

Lue tästä, miten  Nicon kumppanuusmalli toimii.

Lisätietoja:

Petteri Lehtonen
+358 (0)40 718 2051
petteri.lehtonen@fujitsu.com

Petteri Lehtonen toimii Nicossa alihankinnasta ja freelanceryhteistyöstä vastaavana managerina ja hänelle on pitkä tausta kumppaniverkostojen rakentamisesta.

- 5.9.2023

Vaikka IT-osaajia on enemmän tarjolla, rekrytoinnissa on silti oltava huolellinen

Viime vuosina on käyty kovaa kilpailua IT-osaajista, houkuttelemalla heitä palkan lisäksi erilaisilla työsuhde-etuuksilla. Tämä strategia on osoittautunut perustelluksi ratkaisuksi, sillä kilpailukyvyn parantaminen ja liiketoiminnan kehittäminen...

- 5.9.2023

GuruTorilla tapahtuu paljon ennen kuin it-osaaja esittäytyy asiakkaalle

Osaajien etsiminen on työelämän kriittinen haaste. It-alalla on usein kiire löytää osaaja, ja hyvä keino käynnistää rekrytointiprosessi nopeasti on käydä GuruTorilla. GuruTorin tehtävä on nopeuttaa...

- 28.8.2023

Löydä IT-ammattilaisia entistä nopeammin (ja edullisemmin)

Miltä kuulostaisi se, että sinulla on aina ajantasainen näkymä heti vapaisiin IT-osaajiin, joiden osaaminen ja saatavuus on varmistettu? GuruTori on Nicon tarjoama palvelu, joka auttaa...

Tilaa asiakaskirje