Blogi

Kriittinen osaaja lähtee, mutta tuliko pomolta rekrykielto?

Tarmo Antila – Nico

IT-alan osaajamarkkinoilla on nyt enemmän ammattilaisia kuin koskaan aiemmin, ja monet yritykset ovat jäädyttäneet tai harkitsevat rekrytointikieltoja. Tämä laittaa liiketoiminnan johtajat pohtimaan päätöksen seurauksia.

Kun ”kerrankin” IT-osaajia on helpompi löytää, yritysten tilanteet vaihtelevat. Toiset palkkaavat huippuosaajia vahvistaakseen organisaatiotaan, kun taas toiset etsivät säästöjä, mikä saattaa tarkoittaa myös IT-toimintojen ulkoistamista. Useissa yrityksissä on rekrytointikielto tai harkitaan sitä.

Rekrytointikiellon vaikutukset eivät ole yksiselitteisiä

Kun yritys kamppailee tulospaineiden ja taloudellisen epävarmuuden kanssa, rekrytointiprosessi yleensä kiristyy. Liiketoiminnasta vastaavien on hyvä tiedostaa, mitä organisaatio voi menettää kieltäessään IT-osaajien rekrytoinnin:

  • Kun yksi IT-osaaja siirtyy muihin tehtäviin, muut tiimiläiset joutuvat ottamaan lisää vastuuta. Tämä voi aiheuttaa turhautumista, stressiä, uupumusta ja heikentää työmotivaatiota, mikä puolestaan vaikuttaa yrityksen kykyyn ratkaista IT-järjestelmiin liittyviä ongelmia ajoissa.
  • Jos sopivia osaajia ei saada mukaan projekteihin, aikatauluja saattaa joutua siirtämään. Erityisesti kriittisissä projekteissa tämä voi hidastaa liiketoiminnan kasvua ja heikentää kilpailukykyä.
  • Rekrytointikielto voi johtaa välttämättömän teknisen osaamisen menetykseen ja haitata organisaation kykyä ylläpitää, optimoida tai päivittää IT-infrastruktuuriaan ja järjestelmiään.
  • Yritys saattaa menettää kilpailuetua, jos se ei voi rekrytointikiellon vuoksi ottaa käyttöön uutta teknologiaa ja toteuttaa innovatiivisia ratkaisuja.

Mitä lopulta jää viivan alle, kun it-osaajien rekrytointeja siirretään hamaan tulevaisuuteen? Onko rekrytointikielto aina paras ratkaisu IT-alan haasteisiin vai tulisiko yritysten harkita muita vaihtoehtoja?

Asiantuntijan vuokraus voi korvata rekrytointiprosessin

Rekrytointikiellon aikana tai budjettirajoitteiden paineessa on oltava keinot sopeutua tilanteeseen, tunnistaa organisaation kannalta kriittiset IT-roolit ja projektikokonaisuudet sekä varmistaa niiden asianmukainen resursointi.

Voit siirtää rekrytointia vuokraamalla ensin osaajan ja palkkaamalla hänet myöhemmin. Useimmat toimittajat sisällyttävät rekrytointikiellon sopimuksiin. Nico poikkeaa yleisestä käytännöstä, sillä kaikki vuokraamamme osaajat voivat siirtyä asiakkaan palkkalistoille silloin, kun asiakas haluaa tehdä rekrytoinnin.

Toinen hyvä tapa paikata osaajavajetta on vuokrata asiantuntija osa- tai määräaikaisesti. Maksat vain tarvittavasta työstä, etkä yhtään enempää eikä yrityksen henkilöstömäärä kasva. Parasta on, että saat asiantuntijan käyttöösi välittömästi.

IT-osaajamarkkinoilla voi tehdä löytöjä

Useissa IT-alan yrityksissä käydään muutosneuvotteluja niin irtisanomisista kuin lomautuksista, mikä lisää uutta työpaikkaa hakevien osaajien määrää.

Elokuussa IT-alan työnhakijoiden määrä kasvoi 569 hengellä verrattuna edellisvuoteen, mikä vastaa 5 prosentin kasvua. Tämä luku ei kuitenkaan kerro koko totuutta, koska alalla toimii paljon freelancereita ja pienyrittäjiä, joiden työtilanne on heikentynyt ja jotka etsivät uusia projekteja.

Kun budjetoit ja teet ensi vuoden resurssisuunnitelmaa, muista, että rekrytointi ei ole ainoa keino ratkaista IT-osaamisvajetta. Tasapainoile eri resursointivaihtoehtojen (rekrytointi, asiantuntijavuokraus, try&hire) välillä varmistaaksesi, että yrityksen kilpailukyky säilyy ja muutoksiin on valmistauduttu.

Kaikilla organisaatioilla, joille IT on kilpailuetu, on nyt paremmat mahdollisuudet resursoida IT-tiiminsä sopivilla osaajilla kuin koskaan aiemmin. Ensi vuonna tilanne voi olla toinen, joten käytä tämä mahdollisuus hyväksesi.

Monet toimittajat kieltävät vuokratun IT-osaajan rekrytoinnin, Nico ei kiellä. Tutustu kokeile ja varmistu -palveluumme tästä.

Jos haluat tietää enemmän IT-osaajien työmarkkinoista ja kuulla, millaisia osaajia voimme tarjota, ota yhteyttä.

+358 (0)500 447 024
tarmo.antila@fujitsu.com

Lue seuraavaksi

- 24.5.2023

Vuokrattu IT-ammattilainen voi olla timantti, joka tekee työnsä projektissa ja kehittää samalla organisaatiotasi

Kun yritykseen vuokrataan ulkopuolelta uusi henkilö, tavoite on aina löytää tehtävään sopiva huipputyyppi. Mutta miksi tyytyä tähän, kun voi olla mahdollista löytää ammattilainen, joka varsinaisen...

- 2.6.2022

Kovan luokan osaamista joustavasti IT-asiantuntijavuokrauksella

IT-projektissa tarvittavaa osaamista ei ole usein mahdollista löytää ainakaan nopealla aikataululla, mutta tietoturvagurut ja monet muut IT-asiantuntijat voi vuokrata joustavasti Nicolta. IT-konsultti Jari Weckman on...

- 16.2.2022

Ratkaise IT-osaajatarpeesi joustavasti ja nopeasti vuokrauksella

Kun IT-osaajien löytäminen joko olemassa olevien palveluiden pyörittämiseen tai liiketoiminnan kehittämiseen on muodostunut pullonkaulaksi, vuokraus voi olla nopea tapa ratkaista ongelma. Nico on tunnettu suorahaku-...

- 25.2.2021

Valtori sai kokeneen it – projektipäällikön vetämään etäkäyttöpalvelun rakentamista

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus eli Valtori sai Nicon kautta projektiinsa kokeneen it-projektipäällikön huolehtimaan Suomen suurimman etäkäyttöpalvelun kehitysprojektista. Projektina etäkäyttöratkaisu valtion virastoille Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus...

- 8.6.2020

Viisas toimii silloin, kun muut painavat paniikkinappulaa – asiantuntijavuokrauksen vinkit yritysten uuteen arkeen

Kun monet yritykset ovat laittaneet jäihin ison osan kehitystehtävistään ja pakollisetkin työt hoidetaan poikkeustilassa, ei uusien ihmisten rekrytointi välttämättä ole prioriteettilistan korkeimmalla sijalla. Kuitenkin korona-ajan...

Tilaa asiakaskirje