Uravalmennus – it-osaajan ja yrityksen yhteinen etu
Kun it-osaaja joutuu jättämään työpaikkansa, on sekä yrityksen että it-osaajan suunnattava katse tulevaisuuteen. Hektisellä it-alalla osaamisen jatkuva ylläpito on ensiarvoisen tärkeää. Teknisessä viidakossa urapolun viitoittaminen voi kuitenkin olla haastavaa, ja tässä kohtaa uravalmennus tulee avuksi.
Uravalmennus on yksi muutosturvatuen muoto, jonka keskiössä on itsetuntemuksen kirkastaminen, urakehitysmahdollisuuksien etsiminen sekä hyvän henkilökohtaisen, ammatillisen uraratkaisun löytäminen. Jos henkilö joutuu jättämään paikkansa, uravalmennus antaa myös työkaluja työnhakuun.
Toisaalta uravalmennusta voi käyttää siihen, että yritys kehittää it-tiiminsä osaamista suunnitelmallisesti ja varmistaa, että it-kyvykkyydestä bisneksessä pärjääminen ei ainakaan ole kiinni. Uravalmennuksen ei siis tarvitse liittyä aina muutosneuvottelutilanteisiin. It-osaajista kiinni pitävillä yrityksillä onkin sisäisiä kehitysohjelmia, jotta ainut polku ei johtaisi yrityksestä ulos. Ulkopuolisilla rekrytointikonsulteilla voi myös olla sisäpiirin tietoa siitä millaisia rooleja kilpailijat hakevat ja mihin suuntaan he kehittävät toimintaansa. Toki yrityssalaisuudet säilytetään aina.
Uusien it-ammattilaisten palkkaaminen voi olla houkuttelevaa, mutta uusien työntekijöiden perehdyttäminen vie aikaa. Se voi hidastaa projektien etenemistä ja vaikuttaa yrityksen tuottavuuteen. Ei ole myöskään helppoa löytää haluttuja kyvykkyyksiä, joista todennäköisesti kisaa useampi.
Uravalmennus auttaa pitämään it-osaajat talossa
Yritykselle on usein tehokkaampaa ja taloudellisempaa panostaa nykyisten it-tiimiläisten koulutukseen ja kehittämiseen. Mahdollisuus pitää oma osaaminen ajan tasalla, auttaa pitämään it-osaajat tuottavina ja innovatiivisina sekä pienentää houkutusta lähteä muualle töihin.
Jotta jokainen talon it-osaaja voi nähdä oman paikkansa tiimissä, on hyvä kertoa avoimesti, millaista it-osaamista yritys tarvitsee menestyäkseen tulevaisuudessa. Voimme auttaa it-tiimin osaamiskarttojen ja -polkujen laadinnassa sekä tarjota henkilökohtaista valmennusta kunkin oman kehityssuunnan löytämiseen.
Autamme yritystä pysymään kehityksen aallonharjalla samalla, kun sparraamme it-osaajaa löytämään teknologian, josta voi tulla hänelle uusi mielenkiinnon ja opiskelun kohde. Olimme esimerkiksi rakentamassa ensimmäisen kerran asiakkaamme AI-praktiikkaa jo vuonna 2018.
Uravalmennuksen yksi anti on se, että valmennuksessa olleet luottavat siihen, että he pystyvät tuomaan organisaatioon osaamista, joka edistää yrityksen menestystä tulevaisuudessa. Myös tämä sitouttaa heitä yritykseen.
Uravalmennus on henkilökohtaista ja räätälöityä
Koska tunnemme it-alan, osaamme johdattaa keskustelua ja auttaa it-osaajaa sanoittamaan omaa osaamista, toimintamallia, vahvuuksia ja motivaatiota. Hyödyllisintä valmennuksessa voi olla se, että löytää sanat taidoilleen. Kun joku kehuu turvallisuustyötä, it-osaaja ymmärtää, että hän hallitsee monia tietoturva-arkkitehtuurin osa-alueita, eikä pelkästään tietojen salaamista.
Valmennuksemme pakottaa miettimään ja pysähtymään omien asioiden äärelle, jotka helposti jäävät huomioimatta. Voi olla, että it-osaaja ei ole koskaan miettinyt, onko nykytyö ylipäätänsä sitä, mitä haluaa tehdä. Yhtäkkiä voi huomata, että on paljon muitakin taitoja, joille ei ollut aiemmin löytänyt sanoja.
Meillä on myös paljon tietoa siitä, millaiset ominaisuudet ja taidot ovat kysyttyjä työmarkkinoilla, ja autamme tuomaan niitä esille osaamisen kartoituksessa.
Uravalmentajan pitää olla sopivan jämäkkä ja auttaa oman osaamisen katsomisessa eri perspektiiveistä. Meillä on monen vuoden it-alan kokemuksen tuoma varmuus tukea ja haastaa valmennettavaa.
Anna meidän kertoa lisää uravalmennuksestamme!
Uravalmennus on arvokas työkalu sekä it-osaajille että yrityksille. Se auttaa pitämään it-osaajat talossa, kehittämään heidän osaamistaan ja varmistamaan, että yritys menestyy tulevaisuudessa.
Valmennuksemme on aina räätälöity vastaamaan it-organisaation kehittämisen tarpeita ja tavoitteita. Kaikki prosessit alkavat asiakkaan kanssa yhteisellä workshopilla, jotta tutustumme juuri teidän organisaatioonne ja sen kipukohtiin.
Kiitos, että luit blogimme! Jos sinulla on kysyttävää uravalmennuksesta tai haluat tietää lisää muutostukipalveluistamme, ota rohkeasti yhteyttä.
Heidi Hänninen ja Mervi Martikainen
muutostuki@nico.fi