Blogi

IT-asiantuntija haussa? IT-alan henkilöstövuokraus on ratkaisu akuuttiin tarpeeseen

Tarmo Antila – Nico

Vaikka monet rekrytoinnit on lyöty jäihin koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi, ei tarve it-asiantuntijoille ole vähentynyt. Ratkaisu tähän on henkilöstövuokraus. Henkilöstövuokraus on aina hyvä ja joustava tapa saada osaavaa työvoimaa, mutta vallitsevassa tilanteessa se on erinomainen vaihtoehto myös perinteistä rekrytointia suosiville. Henkilöstövuokrauksen avulla yritys saa oikeanlaisen osaajan sovituksi ajaksi sovittuun paikkaan ja maksaa ainoastaan tehdyistä tunneista. Henkilöstövuokraus on nopeaa ja riskitöntä, kun tarve on määräaikainen, osa-aikainen tai täysin uusi.

Jos henkilöstövuokraus kiinnostaa tai mietityttää, käännä katseesi kanssani kolmeen henkilöstövuokrauskysymykseen:

Miksi henkilöstövuokrausta käytetään?

Henkilöstövuokrausta hyödynnetään yleensä siksi, että se on nopeaa ja joustavaa. Vuokrausmallissa osaaja saadaan nopeammin töihin joustavalla mallilla, tarvittaessa myös esimerkiksi osa-aikaisesti. Asiakkaan riskikin pienenee, sillä jos tarve muuttuu tai esimerkiksi henkilökemiat eivät toimi, muutokset sujuvat helposti.

Henkilöstövuokrauspalveluiden kysyntään vaikuttavat yllättävien talouden muutosten lisäksi pitkän aikavälin kehitystrendit. Yritykset käyttävät jatkuvasti enemmän ulkopuolisia osaajia ja työelämä ylipäätään muuttuu projektiluonteisemmaksi ja joustavammaksi. Osaamisen ostaminen on muuttunut myös digitalisaatiokehityksen myötä: kun it-ratkaisut tehdään oman organisaation sisällä, ei osteta suuria projekteja ja palvelukokonaisuuksia, vaan henkilöitä toteuttamaan niitä.

Henkilöstövuokraus on hyvä vaihtoehto, kun organisaatio suunnittelee kehitysprojekteja tai kohtaa tarpeita, kuten täysin uusia aluevaltauksia, joissa omat osaajat eivät riitä tai yrityksellä ei ole kokemusta. Joillekin henkilöstövuokraus on kätevämpää kuin rekrytointi, jos projektien ja työntekijätarpeen pysyvää määrää ei tiedetä.

Millaisille organisaatioille henkilöstövuokraus sopii?

Tyypillisimmin henkilöstövuokrausta hyödyntävät yritykset, joilla on suurehko it-organisaatio, mutta ei riittäviä resursseja vaikkapa tiettyihin projekteihin. Yritykset, joilla on tarkasti määritelty strateginen osaaminen eivät yleensä rekrytoi, vaan vuokraavat asiantuntijoita tuon osaamisen ulkopuolelta. It-henkilöstövuokraus on kätevä ratkaisu myös esimerkiksi julkishallinnon toimijoille tai yritysten digikehitysyksiköille, joille harvemmin löytyy valmiita käytettäviä ratkaisuja. Tällöin on luontevaa ostaa osaamista räätälöityjen ratkaisujen rakentamiseen.

Pohjimmiltaan valinta vuokrauksen ja rekrytoinnin välillä pohjautuu tarpeen kestoon ja rekrytointistrategiaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei henkilöstövuokraus suinkaan sulje rekrytointia pois, vaan se sopii myös yrityksille, jotka normaalisti tapaavat mieluummin rekrytoida suoraan – monet asiakkaamme ovat tarpeen vakiintuessa rekrytoineet tehtävään joko sitä hoitaneen vuokratyöntekijän tai toisen osaajan.

It-organisaatiossa kannattaa miettiä, halutaanko rekrytoida osaajia yrityksen oman strategisen osaamisen ulkopuolelta vai ostaa osaamista joustavasti ja tarkkailla tilannetta ennen mahdollisen rekrytointipäätöksen tekemistä.

Miten vuokrauksen saa onnistumaan?

Osaajia on tällä hetkellä saatavilla paremmin kuin pitkiin aikoihin, joten vuokrauksen kautta on löydettävissä hyviä tekijöitä töihin. Vuokrausta varten kannattaa valita kokenut ja kykenevä taho etsimään sopivat asiantuntijat.

Henkilöstövuokrauksen lähtökohta on se, että organisaatio saa tiimiinsä sopivan ammattilaisen, jolla on tehtävä jo valmiiksi hallussa. Jokainen organisaatio ja hanke on kuitenkin erilainen, joten on kaikkien osapuolten kannalta hyödyllistä perehdyttää kokenutkin tekijä hyvin. Vakiintuneissa asiakassuhteissa mekin voimme hoitaa osan perehdytyksestä, jolloin osaaja on jo hyvin perillä talon asioista tehtävässä aloittaessaan. Hyvin perehdytetty ja työnsä osaava asiantuntija alkaa tuottaa tuloksia nopeasti.

On myös tärkeää, että kommunikointi on avointa. Asiakkaan esimiehen pitää suhtautua osaajaan kuin omaan työntekijään ja ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä vuokraavaan tahoon ongelmiin tai mietintöihin liittyen. Tällä mallilla asiat saadaan ratkottua helposti ja henkilöstövuokrauksesta saadaan irti joustavuuden ja riskittömyyden edut.

Jos henkilöstövuokraus palveluna kiinnostaa ja haluat kuulla, kuinka voisimme auttaa juuri teidän organisaatiotanne, ota yhteyttä!

TARMO ANTILA

+358 (0)500 447 024
tarmo.antila@nico.fi

- 17.3.2023

Sami Ripatti hallitsee arkkitehtuurin ja osaa haastaa toimittajien teknologiaratkaisut

Teknisenä projektipäällikkönä Patentti- ja rekisterihallituksella (PRH) työskentelevän Sami Ripatin on helppo hymyillä, sillä neljän projektin samanaikainen käyttöönotto on sujunut mallikkaasti. Asiakkaat voivat jatkossa maksaa useamman...

- 3.3.2023

Näistä syistä kokenut IT-ammattilainen ei tullut teille töihin!

IT-osaajapula on tuskin kenellekään uutinen, mutta kuinka monessa yrityksessä on aidosti pohdittu sitä, mikä saa tavoitellut kandidaatit vaihtamaan nykyisestä hyvästä työpaikasta ja ottamaan uuden tarjouksen...

- 2.3.2023

6+1 vinkkiä rekrytoivalle esimiehelle kuinka saat työnhakijat kiinnostumaan yrityksestäsi

Tiedetäänkö teidän yrityksessänne, millaisin keinoin it-alan parhaat osaajat saadaan töihin juuri teille? Millaisia asioita it-osaajat arvostavat ja minkälaiset it-alan työpaikat löytävät tekijänsä parhaiten? It-alan rekrytointikonsultti...

Tilaa asiakaskirje