Pyydä rohkeasti mentorointia – se voi tuoda urallesi jännittävän käänteen
Mentorointi on kuin hyvä komediakeikka: se on vuorovaikutusta, uusia oivalluksia ja joskus jopa naurun kautta opittuja totuuksia. Jos siis olet miettinyt mentoroinnin aloittamista, muista, että pelkkä rohkea ”Hei, mentoroisitko minua?” voi joskus johtaa elämän parhaaseen urashow’hun!
Mentoroinnin voima piilee keskusteluissa ja niiden synnyttämissä ahaa-elämyksissä. Kun kokeneempi henkilö (mentori) jakaa viisauttaan ja kokemuksiaan, se haastaa aktoria (mentoroitavaa) pohtimaan omaa polkuaan ja välttämään sudenkuoppia urallaan. Mentorin rooli on tässä keskeinen: hän toimii peilinä, joka auttaa aktoria näkemään tilanteensa uusista kulmista.
Mentorin ei kuitenkaan tule tarjota valmiita vastauksia hopealautasella. Sen sijaan hänen tehtävänsä on heittää ilmaan hämmentäviä kysymyksiä ja tarjota uusia näkökulmia, jotka johtavat aktorin omiin ahaa-elämyksiin. On tärkeää, että mentori osaa kuunnella, keskustella ja olla aidosti läsnä – ilman, että alkaa kuulostaa fraaseja toistavalta tekoälyltä.
Mentorointi on kuin uramaailman GPS: mentori auttaa navigoimaan uraviidakossa, mutta sinä päätät, mihin suuntaan kuljet. Se ei ole vain ”kartan levittelyä”, vaan syvällistä vuorovaikutusta, jonka ensisijainen tavoite on mentoroitavan ammatillinen kasvu.
Mentorointi edistää sekä mentorin että aktorin ammatillista kasvua ja kehittymistä
Aktorin näkökulmasta hyödyt
• Saa arvokkaita neuvoja urasuunnitteluun ja apua realististen tavoitteiden asettamiseen.
• Löytää urapolun suunnitteluun uusia näkökulmia, joita ei olisi itse huomannut.
• Pääsee uusien kontaktien ja mahdollisuuksien piiriin.
• Tunnistaa omia vahvuuksia ja kehityskohteita sekä kehittää ammattitaitoa ja osaamistaan.
• Vahvistaa itseluottamusta ja uskoa omiin kykyihinsä.
• Pääsee käymään keskusteluja ja ratkomaan ongelmia turvallisessa ympäristössä.
Mentorin näkökulmasta hyödyt
• Saa jakaa omaa osaamistaan ja kokemuksiaan nuoremmille sukupolville.
• Saa mahdollisuuden reflektoida omaa uraa sekä kehittää johtamis- ja viestintätaitoja.
• Vahvistaa omaa verkostoa ja avaa uusia yhteistyömahdollisuuksia.
• Parantaa työtyytyväisyyttä ja lisää tunteen merkityksellisyydestä.
• Näkee oman työnsä ja organisaationsa uudesta näkökulmasta.
• Oppii aktorin tuomista uusista näkökulmista, kehittyy ja hahmottaa oman osaamisensa uudessa valossa.
Omakohtainen kokemus mentoroinnista
Todensin kaikki listaamani hyödyt, kun olin vastikään itse ensimmäistä kertaa mukana mentoriohjelmassa, ja kokemus oli erittäin antoisa. Ohjasin aktoria rekrytointiprosessiin tutustumisessa ja järjestin CV-klinikan, jossa keskityimme kehittämään hänen ansioluetteloaan. Lisäksi organisoin tapaamisen rekrytointikonsultin kanssa, joka tarjosi arvokkaita neuvoja sekä CV:n että työhaastatteluiden osalta.
Vaikka olen itse toiminut esihenkilönä jo useita vuosia ja rekrytoinut kymmeniä henkilöitä, tämä tapaaminen opetti myös minulle uusia näkökulmia. Mentorointi antoi mahdollisuuden kerryttää uusia kokemuksia ja reflektoida omaa uraani sekä osaamistani samalla, kun autoin aktoria hänen ammatillisissa haasteissaan. Erityisen palkitsevaa oli tunne, että sain omalla panoksellani vaikuttaa positiivisesti toisen ihmisen elämään ja urakehitykseen.
Onnistuminen mentoroinnissa rakentuu avoimuuden, luottamuksen ja motivaation pohjalle
Mentoroinnin onnistuminen vaatii sitä, että mentori ja aktori asettavat itselleen selkeät ja yhteiset tavoitteet prosessin tueksi. Säännölliset tapaamiset ja avoin vuorovaikutus ovat tärkeässä roolissa mentorointisuhteen rakentumisessa.
Luottamus ja keskinäinen kunnioitus ovat mentoroinnin peruspilareita. On elintärkeää, että sekä mentorilla että aktorilla on aito motivaatio osallistua mentorointiin. Rehellinen ja luottamuksellinen kommunikaatio luo turvallisen ympäristön, jossa keskustellaan haasteista. Silloin voi rohkeasti tarttua uusiin mahdollisuuksiin ja toteuttaa unelmia.
Uskon vahvasti, että mentorointi on hyödyllistä sen molemmille osapuolille. Se luo turvallisen ympäristön oppimiselle, oivalluksille ja kasvulle.
Jos mentorointi kiinnostaa sinua, suosittelen lämpimästi etsimään itsellesi sopivan mentorin tai aktorin. Eri tahot tarjoavat mentorointiohjelmia, esimerkiksi työntekijäliitoilla on omia, yksityisillä järjestöillä ja yritysmaailmassa on yrityksen sisäisiä ohjelmia ja cross-company-projekteja. Oletko sinä jo kokeillut mentorointia?
Kirjoittaja Pasi Korhonen on Fujitsulla palvelupäällikkö- ja testaustiimin esihenkilö.
Tiesithän, että Nico tukee organisaatioita it-tiimin osaamisen kehittämisessä ja muutostilanteissa.