Blog

Kuinka erotun joukosta – rekrytoijan CV-vinkit ICT-osaajalle

  |   Yritys   |   No comment

Keskustelimme treenien jälkeen pukuhuoneessa kollegani kanssa työasioista ja hän mainitsi, että nyt taitaa olla paljon hakijoita ICT-tehtäviin. Eräänkin yrityksen avoimeen tehtävään oli tullut 700 hakemusta. Seitsemänsataa! Se on aika paljon. Satakin on, tai viisikymmentä.

Satoja ja taas satoja hakutekstejä ja CV:itä lukeneena tunnen myötätuntoa kyseisen yrityksen rekrytoivaa esimiehestä tai henkilöstöhallintoa kohtaan. Miten löytää esikarsinnassa nopeasti se olennainen CV:stä tai liitteenä olevasta hakutekstistä? Sadanviidenkymmenen CV:n läpikäynnin jälkeen silmä ei enää jaksa poimia joukosta erinäköisistä CV:istä niitä tärkeitä osaamisalueita, teknologioita ja kokemusta, joilla on painoarvo jatkoon pääsemiseksi.

Miten työnhakija voi helpottaa rekrytoijan tehtävää?

Liian usein työnhakija ei jaksa tai näe tarpeelliseksi muokata CV:tään hakutekstiin sopivaksi. Kuitenkin, mitä paremmin CV on räätälöity haetun tehtävän painottamiin osaamisiin, sitä todennäköisemmin ja nopeammin kyseinen hakija valitaan jatkoprosessiin. Etenkin ICT-asiantuntijarekrytoinneissa kaikkein tärkeintä on löytää nopeasti teknologiaosaaminen ja kokemusvuodet, joita tehtävän menestyksekkäässä hoitamisessa tarvitaan.

Kuusi vinkkiä onnistuneeseen CV:seen

CV eli Curriculum Vitae määritellään ansioluetteloksi tai elämänkerraksi. Ansioluettelo on lyhyt ja napakka dokumentti, joka kertoo työnhakijan työ- ja koulutustaustan tiivistetysti. Sen ei tarvitse olla elämänkerta, joka sisältää kaiken työuraan mahtuvan. Hyvällä CV:llä myyt itseäsi. Kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin, kun haet töitä ICT alalta tai muualta:

  1. Mene suoraan asiaan. Usein CV:t alkavat pitkällä rimpsulla koulutusta ja kursseja. Listauksesta löytyvät sulassa sovussa sekä teknologiaan liittyvät kurssit että esiintymistaitoon liittyvät kurssit. Mitäpä jos kääntäisit CV:si ylösalaisin? Mene suoraan siihen asiaan, jota haetussa tehtävässä kysytään. Kerro ensin lyhyesti esittelymuodossa kokemusvuotesi ja ydinosaamisesi. Tämän jälkeen luettele mahdolliset projektit ja työhistoria. Lopuksi lisää tiedot koulutuksesta, kursseista, sertifikaateista ja harrastuksista.
  2. Peilaa koko ansioluettelosi tulevassa työtehtävässä tarvittaviin osaamisiin. CV kannattaa muokata ajan ja ajatuksen kanssa juuri hakemaasi tehtävään. Pahimmassa tapauksessa työtehtävässä vaadittava kokemus ja teknologiaosaaminen (työkalut, tekniikat, tuotteet) löytyvät aivan CV:n lopusta tai jostain CV:n kätköistä. Niinkin käynyt, että jonkin avainteknologian osaaminen ei näy, vaikka sitä hyvin saattaa hakijalla olla. Onko CV silloin jäänyt hakijalta kokonaan päivittämättä? Nosta siis esille jollakin näkyvällä tavalla juuri ne teknologiat ja osaamisalueet, joita haetussa tehtävässä tarvitaan.
  3. Lisää viimeisin työpaikka ensimmäiseksi ja jatka kronologisesti lisäämällä työhistorian oleelliset tiedot. Vieläkin aika ajoin näkee CV:itä, joissa työhistoria on kirjoitettu vanhimmasta työpaikasta uusimpaan. Työhistoriaan on ympätty kaikki mahdollinen ja siinä tarjotaan niin paljon asiaa, että oleellinen saattaa hukkua tiedon tulvaan. Listaamalla työpaikat niin, että viimeisin työpaikka on ensimmäisenä, tarjoat CV:n lukijalle relevanteimman tiedon heti kärkeen. Työhistoriassa kannattaa listata vain haetun paikan kannalta olennainen tieto. Mieti tarkkaan, mitä CV:tä lukeva rekrytoija haluaa sinusta tietää, jälleen haettavaa tehtävää silmälläpitäen.
  4. Harrastukset ja muut luottamustehtävät – lisää, jos tiedoista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Jos koet, että harrastus- ja luottamustehtävien tiedoista on enemmän hyötyä kuin haittaa, lisää ne CV:seesi. Esimerkiksi harrastukset kertovat sinusta ihmisenä ja persoonana.
  5. Muokkaa CV:si jokaista hakua vastaavaksi. Tämä on tärkeää yksinkertaisesti sen takia, että rekrytoiva esimies löytää nopeasti ja helposti CV:stäsi sen oleellisen tiedon, jotta erotut eduksesi muiden CV:iden joukosta. Ja että sinut huomataan ja kutsutaan haastatteluun. Parhaassa tapauksessa saat sen työpaikan, jota olet hakenut.
  6. Liitä mukaan erillinen hakemus. Hakemuksen liittäminen CV:n oheen on tärkeää. Hakemuksella voit kertoa avoimemmin osaamisistasi, motivaatiostasi, työtehtävistä, kokemuksestasi ja jopa toimintatavoistasi sekä itsestäsi persoonana. Hakemus tukee teknisen CV:n lukemista ja ihmistä sen takana.

Huolellinen paneutuminen itsensä esittelyyn CV:ssä vahvistaa asemiasi hakuprosessissa. Herätät kiinnostuksen, löydyt nopeammin hakukoneissa, pääset prosessissa eteenpäin, ehkä tulet valituksi ja uusi työpaikka on sinun!

Onnea työnhakuun!

Katso Nicon avoimet työpaikat osoitteesta www.nicocareers.fi.

No Comments

Post A Comment