Blog

Heidi: Uuden nicolaisen silmin, monta ensimmäistä ja eroja vanhaan

  |   Uratarinat   |   No comment

Tutustu nicolaisiin! Uratarinoissa nicolaiset kertovat työstään Nicolla.

Olen Heidi Hänninen ja aloitin kesällä vuorotteluvapaan sijaisena Nicossa. Olen katsellut maailmaa nicolaisen silmin nyt vähän yli puoli vuotta. Uudessa työpaikassa aloittaminen on aina jännittävää, vaikka uusia alkuja urallani onkin ollut jo useita. Työurani nimittäin koostuu määräaikaisista äitiyslomansijaisuuksista, vuorotteluvapaista ja projektitöistä. Vuodesta 2008 alkaen olen työskennellyt erilaisissa henkilöstöhallinnon rooleissa, niin HR Generalistina kuin HR Specialistina (mm. rekrytoinnissa, henkilöstön kehittämisessä ja kompensaatiotiimissä). Erilaiset yritykset sekä toimialat ovat tulleet tutuiksi, sillä olen ollut töissä ict-alalla, lääketeollisuudessa, rakennusalalla ja henkilöarvioinnissa. Nicossa toimin nyt rekrytointikonsulttina ja hoidan samalla yrityksen HR-asioita.

Aloittaminen uudessa työpaikassa

Ensimmäiset haasteet uudessa työpaikassa liittyvät aina Maslowin tarvehierarkian alimpiin tasoihin, kuten turvallisuuden ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen: Miten päivittäiset käytännön asiat rullaavat? Onko työkavereilla tapana syödä yhdessä vai tuovatko he kenties omat eväät? Missä oma työpiste sijaitsee? Miten talossa ja työympäristössä toimitaan? Ja missä ihmeessä se ja se neukkari tai printteri mahtaa olla?

Kuljin kesällä työmatkat pyörällä, mutta ensimmäisinä päivinä en löytänyt reittiä oikeaan parkkihalliin. Sattumalta eräänä aamuna näin pyöräilijän ajavan parkkiliuskaa alas ja päätin seurata. Päädyin juuri oikeaan paikkaan! Ystävällinen pyöräilijä jutteli jotain säästä ja pyörämatkastaan lukitessamme pyöriä ja toivotti työniloa. Tuli heti hyvä mieli ja ystävällinen kuva talon työntekijöistä. Pienet kohtaamiset ovatkin yllättävän tärkeitä uudelle työntekijälle. Pienillä asioilla voi osoittaa huomaavaisuutta ja rakentaa yhteenkuuluvuutta. Muista sinäkin tervehtiä käytävillä vastaantulevia!

Ensimmäiset työtehtävät

Uutena työntekijänä asioihin perehtyminen ja oman toiminta-alueen kartoittaminen on tärkeää. Sitä katsoo esimerkiksi yrityksen intranettiä uusin silmin ja noudattaa perehdytysmateriaaleja pilkun tarkasti. Tarkkasilmäisenä kiinnitän heti huomiota sisäiseen tiedottamiseen. Tästä johtunee, että kaikissa työpaikoissani olen päätynyt vastaamaan henkilöstöviestinnästä, perehdytysmateriaalien päivittämisestä ja intran uudistusprojekteista. Erilaiset käytettävyyshaasteet tulevat helposti esiin, kun haluamaansa tietoa ei löydäkään kätevästi ja nopeasti.

Rekrytoinnin erilaisuus aiempiin töihini verrattuna

Itselleni on uusia työntekijöitä rekrytoitaessa aina ollut tärkeintä hakijoiden motivaatio ja halu oppia uutta. Miksi juuri tämä työpaikka ja tämä työtehtävä? Osaako hakija jo kaiken vai riittääkö tässä tehtävässä vielä tarpeeksi haastetta? Entä jos työtehtävät muuttuvat? Kykeneekö hakija omaksumaan uutta?

Olen ensimmäistä kertaa töissä henkilöstövuokrausyrityksessä. Nico on keskittynyt kokeneiden ict-asiantuntijoiden vuokraustoimintaan sekä suorarekrytointiin. Tässä työssä tärkeimmäksi kriteeriksi on noussut kokemus ja aiempi tausta halutuista taidoista. Usein asiakkaat etsivät tekijää määräaikaisiin projekteihin ja opettelulle ei ole aikaa. Tämä luo työhön uudenlaisia haasteita. Henkilöstövuokrauksessa tahti on nopea ja osaajat pitää löytää heti. Verkostoituminen ja osaajapoolin rakentaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta asiakastarpeisiin voidaan vastata nopeasti ja asiantuntevasti.

Miltä tulevaisuus näyttää nyt?

Nicossa on tällä hetkellä noin sata työntekijää, joista suurin osa on asiakastyössä ja istuu asiakkaan tiloissa. Pieni ja matala organisaatio on ollut itselleni mukavaa vaihtelua isojen konsernien jälkeen. Voimme toimia joustavasti. Päätöksiä ei tarvitse hyväksyttää raskaissa prosesseissa vaan kehitystyötä ja päätöksiä voi tehdä ketterästi ja nopeasti.

Aloittaessani vuorotteluvapaan sijaisena kesällä, oli puhetta myös mahdollisesta vakinaistamisesta ja ilokseni näin myös tapahtui. Uudistimme organisaatiota ja nyt rekrytoivia- ja resursoivia esimiehiä on seitsemän kappaletta, viisi Helsingissä, yksi Tampereella ja yksi Oulussa. Kaiken kaikkiaan työmarkkinat näyttävät ict-alallakin menevän positiiviseen suuntaan, tämä näkyy työnhakijamäärien kasvussa sekä asiakkaiden resursointitarpeiden lisääntymisenä, ehkäpä talouden matalapaine hellittää pikkuhiljaa. Vinkkinä tulevaisuuden osaajille antaisin koodaustaitojen kehittämisen. Tällä hetkellä on huutava pula esim. java-koodareista, jotka osaavat sekä front end että back end kehitystä.

No Comments

Post A Comment