Blog

”Tässä työssä yhdistyvät yrittäjyyden ja palkkatyön parhaat puolet”

  |   Uratarinat @en   |   No comment

Kahden vuosikymmenen uran it-alalla tehnyt Pekka Vihavainen ei kaipaa kädestä pitämistä, vaan osaa arvostaa työnantajan mahdollistamaa vapautta ja vastuuta. Yhdellä työnantajalla työskentelemisen sijaan Pekka valitsi konsultoinnin Nicon palkkalistoilla ja poimii nyt parhaat palat yrittäjyydestä ja palkkatyöläisyydestä.

Tämä artikkeli on toteutettu Duunitorin haastattelujen pohjalta yhteistyössä Nice-business Consulting Oy:n eli Nicon kanssa. Nico etsii jatkuvasti uusia osaajia mielenkiintoisiin ICT-hankkeisiin.

Yrittäjähenkiselle ammattilaiselle riittää töitä

Moni haaveilee yrittäjän vapaudesta, mutta karsastaa yksin kannettavaa vastuuta. It-alan asiantuntija Pekka Vihavainen löysi ratkaisun Nicosta, joka mahdollistaa yrittäjämäisen työskentelyn ilman oman yrityksen pyörittämiseen liittyvää sitoutumista. Nicolaiset työskentelevät konsultteina asiakasyritysten vaihtelevissa it-alan projekteissa, joiden määrään ja laatuun on mahdollista myös itse vaikuttaa.

”Pidän siitä, että toimimme Nicolla tavallaan alihankkijana asiakkaalle. Kyllä se tsemppaa tekemään työn hyvin ja tehokkaasti, kun oma ansio muodostuu asiakastyöstä”, change managerina työskentelevä Pekka kertoo.

Nicolla työskenteleminen edellyttääkin aina tietynlaista yrittäjähenkisyyttä, sillä vastuu siitä, että töitä ja toimeksiantoja riittää, on pitkälti työntekijällä itsellään.

”Tämän vuoden aikana hommia on ainakin riittänyt. Kalenteri on täynnä, ja jatkuvasti tullaan ihan kasvotustenkin kyselemään erilaisiin projekteihin”, Pekka sanoo. ”Täällä on itse hyvin pitkälti vastuussa omasta tekemisestään. Toisille sellainen sopii, toisille ei. Olen huomannut, että minulle sopii.”

Sopiva sekoitus yllättäviä tilanteita ja rutiinitehtäviä

Nyt vuoden change managerin roolissa työskennellyt Pekka vastaa Nicon asiakasyritysten laaja-alaisista muutoshallintaprojekteista, joiden ansiosta päivät ovat sopiva sekoitus yllättäviä tilanteita ja rutiinitehtäviä.

”Muutoshallintapäälliköltä vaaditaan kokonaiskäsitys siitä, mihin kaikkeen muutokset vaikuttavat. Jos kokonaiskuva ei ole hallussa, voidaan pienelläkin palvelimen viilauksella aiheuttaa isoa tuhoa. Kaikkea ei voi tietenkään itse tietää, vaan on luotettava asiantuntijoihin.”

Jo kaksi vuosikymmentä it-alalla työskennellyt Pekka onkin huomannut, että kaiken aiemmin kerrytetyn kokemuksen voi kääntää eduksi nykyisissä tehtävissä. Erityisen hyödylliseksi on osoittautunut 10 vuoden kokemus teknisen asiantuntijan tehtävistä.

”On huomattavasti paremmat edellytykset pyytää asiantuntijoita tekemään asioita, kun on itse tehnyt samaa työtä ja osaa puhua samaa kieltä.”

Konsultointia vai kestävyysurheilua?

”Ei puolimaratonin tai triathlonin puolivälissä luovuteta, vaan maaliin mennään vaikka pää kainalossa. Joskus se ei ole ollut kovin kaukana”, Pekka nauraa ja lisää: ”Sama se on töiden kanssa.”

Hän uskoo, että periksiantamaton luonne ja mentaliteetti työntekoon juontavat juurensa kestävyysurheiluharrastuksesta. Tämä sama määrätietoisuus on myös yksi syy siihen, miksi määräaikaisissa asiakasprojekteissa työskenteleminen sopii Pekalle erityisen hyvin.

”Minulle on äärimmäisen tärkeää, että kun jotain ryhdyn tekemään, teen sen kunnolla loppuun asti. Periksi ei anneta, vaikka maali tuntuisi kuinka kaukaiselta tahansa.”

Asiakastyössä periksiantamattomuus kantaa usein hedelmää, sillä kunnialla loppuunsaatettu projekti takaa tekijälle uusia toimeksiantoja, joiden pituus voi vaihdella aina parin viikon tehtävänannoista puolen vuoden laajempiin projekteihin.

”Joskus harmittaa, kun mielenkiintoinen projekti tulee päätökseen ja pitää jättää työkaverit, joiden kanssa on synkannut tosi hyvin. Toisaalta kun hoitaa hommat hyvin loppuun asti, niin on hyvä mahdollisuus siihen, että ne samat tyypit pyytävät apua myös jatkossa”, Pekka kertoo. ”Onhan se myös kiva saada projekti valmiiksi ja siirtyä uusiin juttuihin.”

”Kädestä pitämistä en näillä kilometreillä kaipaa”

”Arvostan Nicolla sitä, että kukaan ei ole hengittämässä niskaan. Tässä on jo niin paljon kilsoja takana, että jatkuvaa kädestä pitämistä ja paimentamista en kaipaa yhtään”, Pekka nauraa.

Kun työ on itsenäistä, ei sen tekeminen useinkaan katso aikaa tai paikkaa. Pekan toimisto kulkee läppärilaukussa, ja hän saattaakin tehdä työpäivänsä yhtä hyvin asiakkaan tiloissa, Nicon Pitäjämäen toimistolla tai kotikonttorilla. Onpa hän välillä työskennellyt etänä Kuopiostakin käsin.

Pekka näkee Nicolla työskentelemisen joustavana yhdistelmänä yrittäjyyttä ja palkkatyöläisyyttä, sillä vaikka työskentelymalliin kytkeytyy yrittäjän vapautta ja vastuuta, ei yksin tarvitse jäädä.

”Tässä yhdistyvät molempien hyvät puolet: saa itse vaikuttaa työhönsä ja sen tekemiseen, mutta Nicon tuki on koko ajan taustalla.”

Pekka kertoo käyvänsä esimiehensä kanssa melko säännöllisesti palautekeskusteluja, joissa käydään läpi, mikä on mennyt hyvin, missä on kehitettävää ja millaisia toiveita on tulevaisuudelle.

”Täällä kuunnellaan hyvin työntekijöiden mielipiteitä. Itse olen kertonut esimiehelleni, minkä tyyppistä työtä tykkään tehdä, ja hän yrittää parhaansa mukaan järjestää sitä.”

Katso myös videolta Pekan ja hänen kollegojen mietteitä työstä Nicossa täältä!

No Comments

Post A Comment