Blogi

Pula IT-asiantuntijoista? Osaava rekrytointikonsultti kaivaa asiantuntijan vaikka kiven alta

IT-alan rekrytointi on ollut monille yrityksille haasteellista jo jonkin aikaa. Asiakas on lähes aina ensin yrittänyt löytää osaajia itse, mutta tilanteen vaikeuden vuoksi päätynyt sitten käyttämään apuamme.

Esimerkiksi ohjelmointitaitoisista IT-alan osaajista on tällä hetkellä valtakunnallisesti likimain 10 000 tekijän pula, ja se näkyy juuri rekrytointi- ja suorahaku­toimeksi­antojen määrässä.

Mitä IT-alan rekrytoinnissa tapahtuu juuri nyt?

Katsotaan hieman tämän hetken tilannetta. Vinkkinä voin kertoa, että esimerkiksi päteviä IT-alan projektipäälliköitä löytyy tällä hetkellä hyvin, mutta kuten mainitsin, esimerkiksi osaavat ohjelmisto­kehittäjät ja -arkkitehdit ovat kiven alla – vaan eivät saavuttamattomissa! Toissa viikolla haastattelin hyvää arkkitehtia, joka oli päättänyt etsiä uusia tuulia uralleen. Erittäin osaava kaveri, mutta hänellä oli meneillään neljä yhtäaikaista keskustelua eri firmojen kanssa – huh. Tällaisissa haastavissa tilanteissa rekrytointikonsultin osaaminen mitataan.

Pyrin aina siihen, että asiakkaan kanssa syntyisi hyvä ja luottamuksellinen, pitkäaikainen yhteistyösuhde. Tällöin tunnen asiakkaan tilanteen ja vahvuudet hyvin, mikä tekee suorahausta entistä hedelmällisempää. Näin on käynyt esimerkiksi OpusCapitan Marko Ojaluoman kanssa, jolle etsin parhaillani neljättä softaosaajaa. Markon kollegallekin olen löytänyt kaksi, eli viisi on jo kokonaisuudessaan OpusCapitalle löytynyt – kuudes on työn alla. Tällainen rutistus ei tapahdu helposti, vaan kovalla työllä ja ennen kaikkea tekemällä oikeita asioita oikein.

Vaikka puhutaan osaajavajeesta, hyvä rekrytoija löytää ne asiantuntijat, jotka saattaisivat olla motivoituneita vaihtamaan työpaikkaa. Parasta on päästä puheisiin tällaisen henkilön kanssa jo ennen kuin hänen oma aktiivinen etsintänsä alkaa. Tällöin osaajasta ei tarvitse kilpailla muiden yritysten kanssa.

Lähestyn rekrytointitilanteessa yleensä vähintään sataa ja parhaimmillaan jopa lähes 600 ihmistä esimerkiksi LinkedInissä. Prosessi menee yksinkertaisesti niin, että valikoin suuresta asiantuntijoiden joukosta potentiaalisimmat ihmiset, keskustelen heidän kanssaan ja pyrin ”myymään” uuden työpaikan parhaille kandidaateille. Mietin tarkasti, millä tavalla uusi työantaja veisi ihmistä eteenpäin urallaan, toisi uutta mielenkiintoa tekemiseen tai täyttäisi muun tarpeen, joka kutakin asiantuntijaa motivoi. Tämä on onnistuneen rekrytoinnin resepti, vaikka toki ripaus onneakin tarvitaan aina matkaan. Palkalla en koskaan halua lähteä kilpailemaan.

Miten IT-alan rekrytointikonsultti voi auttaa?

IT-alan osaajapulan keskellä auttaa rekrytointiammattilaisen hyvä vainu, jolla hän löytää työpaikan vaihdosta kiinnostuneet tai nykyiseen työpaikkaansa jostain syystä tyytymättömät asiantuntijat. On tärkeää ymmärtää, mikä näitä osaajia motivoisi vaihtamaan työpaikkaa. Prosessin tarkoituksena on yksinkertaistettuna löytää asia, joka tekisi ihmisen tyytyväiseksi uudessa firmassa.

Tällä hetkellä halutuilla IT-alan asiantuntijoilla on varaa olla valikoivia. Erityisesti nuoret tietävät arvonsa ja saattavat olla hyvinkin tarkkoja siitä, mitä haluavat. Tämä ei ole huono asia, mutta näitä ihmisiä täytyy todella ymmärtää, jotta löytää heidän syynsä kiinnostua toimeksiantajasta uutena työpaikkana. Jututan juuri erästä kolmisen vuotta alalla ollutta ihmistä ja koetan ”myydä” hänelle mahdollista uutta työnantajaa. Tällä kandidaatilla on kaksi sivua pitkä kysymyslista yritykselle! Lopulta tärkeintä on siis selvittää, mikä ihmistä motivoi, ja vastaako mahdollinen työnantaja näihin tarpeisiin.

Sanoisinkin, että raudanluja osaaminen ja kova työ yleensä palkitaan. Ota yhteyttä, jos tarvitsette IT-alan osaajia ja haluatte jutella teille parhaasta ratkaisusta kanssani!

Ari Turjanmäki

+358 (0)40 585 3104

ari.turjanmaki@nico.fi

- 20.12.2021

IT-resursointikumppanuudella työvoimapulan kimppuun

IT-alan osaajien kysyntä ja liikkuvuus ovat olleet kovassa kasvussa vuonna 2021. Monissa organisaatioissa ollaan tilanteessa, jossa ammattitaitoisen työvoiman löytämisen haasteet vaikeuttavat niin liiketoiminnan kehittämistä kuin...

- 6.9.2021

It-alan huippuosaamista Virosta

It-alan huippuosaamista Virosta yli 30% Suomen hintatasoa edullisemmin Naapurimaamme Viro on kehittynyt tietoteknisesti edistykselliseksi yhteiskunnaksi ja menestykkääksi startupien kasvualustaksi. Digitalisaation edistämiseen on investoitu merkittävästi sekä...

- 25.8.2021

Data on avain kiinnostaviin työtehtäviin

Rekrytoinneissa työpaikkoihin ja resursoinneissa projekteihin korostuu sopivimman henkilön valinta tehtävään. Arviointiprosessissa käydään tarkasti läpi niin ammatillinen osaaminen ja kokemus kuin myös ehdokkaan persoonan yhteensopivuus tehtävään...

Tilaa asiakaskirje