Näin teet LinkedIn-profiilistasi headhuntereille kiinnostavan – 4+1 vinkkiä

Suomessa on jo yli 1,2 miljoonaa LinkedInin käyttäjää ja maailmanlaajuisesti aktiivisia käyttäjiä on lähes 700 miljoonaa. Suuri osa työpaikkailmoituksista julkaistaan nykyään myös LinkedInissä, ja me rekrytoijat käytämme sitä jatkuvasti suorahakuihin. Jos haluat erottua eduksesi LinkedInissä liikkuville headhuntereille, nappaa tästä blogista vinkit profiilisi ja näkyvyytesi viilaamiseen!
1. Optimoi profiilisi aihesanoilla
Lyhyesti sanottuna profiilistasi kannattaa löytyä oikeat sanat. Headhunterit etsivät osaajia tietyillä termeillä, kuten osaamisalueilla, titteleillä ja teknologioilla, joten profiiliin kannattaa aina sisällyttää osaamisesi kannalta oleelliset sanat.
Profiilin summary-osiossa kannattaa olla tiivis kuvaus siitä, mitä osaat, millainen tausta sinulla on ja mikä sinua kiinnostaa. Voit myös sisällyttää erillisen avainsanaosan tuon tekstin yhteyteen. Avainsanoja ovat it-alan osaajilla usein teknologiat, menetelmät, koodauskielet ja muut osaamisen kuvailulle merkittävät asiat.
Voit tehdä pienimuotoista optimointia lisäämällä profiiliin avainsanoja esimerkiksi listoina keywords-tyyppisesti. Optimoinnin onnistumista voit seurata omasta profiilistasi ”Your dashboard” -näkymästä. Täältä näet, missä paikoissa ja rooleissa sinut löytäneet henkilöt työskentelevät sekä millä avainsanoilla olet osunut heidän tutkaansa. Jos haut eivät kohdistu oikeisiin asioihin, mieti profiilisi sisältö paremmin osaamistasi kuvaavaksi.
Nykyisen ja menneiden työpaikkojen listauksessa kannattaa olla kuvaukset siitä, millaisia projekteja olet tehnyt ja mitä teknologioita hallitset. Myös skills-osioon kannattaa reippaasti listata kaikki osaamasi asiat. Asiasanojen toistaminen profiilin eri osioissa auttaa sinua näkymään paremmin.
2. Ole avoin uudelle
Moni unohtaa tämän pienen yksityiskohdan: jos olet avoin uusille tuulille työelämässä, muista erikseen merkitä profiilissasi näkyvien vaihtoehtojen mukaisesti, että olet ”open to work”. Näin parannat mahdollisuuksiasi tulla rekrytoijan löytämäksi. Tuossa valinnassa voit määrittää myös, että haluat vain rekrytoijien näkevän kiinnostuksesi uutta työtä kohtaan. Voit myös lisätä profiilissasi summaryyn liitteeksi ansioluettelon, avoimen työhakemuksen tai nettivisun, josta löytyy lisätietoa sinusta ja osaamisestasi. Näin rekrytoija pääsee jo pidemmälle arvioidessaan kokemustasi.
Tarkista, että olet asetuksissasi hyväksynyt LinkedInin yksityisen postin eli InMailin vastaanottamisen myös kontaktiesi ulkopuolisilta ihmisiltä. Tällöin sinulle tuntemattomat headhunterit pääsevät puheisiin kanssasi. Jos olet jo vapaana työtehtävien välissä, kannattaa edelliseen työsuhteeseen merkitä päättymisajankohta. Tämäkin madaltaa rekrytoijan yhteydenottokynnystä.
3. Ole aktiivinen ja näy verkostoissa
Tämä on monelle jännittävä asia; jos etsit uutta työtä, sinun kannattaa näkyä verkostossasi. Jos et keksi omaa julkaistavaa, tykkäile muiden julkaisuista ja kommentoi tai jaa niitä. LinkedIn palkitsee aktiivisuudesta. Mitä aktiivisempi olet palvelussa, sitä enemmän liikennettä profiilissasi käy ja sitä paremmin tulet hauissa löydetyksi.
Lisää rohkeasti uusia henkilöitä verkostoosi, myös headhuntereita. Jos haluat verkostoitua sinulle tuntemattoman ihmisen kanssa, kirjoita pyynnön yhteyteen lyhyt viesti ja kerro, minkälaisista asioista olet kiinnostunut ja miksi haluat verkostoitua kyseisen henkilön kanssa.
4. Profiiliteksti on lyhyt, käytä se hyvin
LinkedInissä näkee usein tapaa, jossa nimen perässä näkyvässä profiilitekstissä lukee ”open for new opportunities”. Se on kuitenkin hyvin geneerinen tieto, eikä sen perusteella kukaan voi tietää, minkä alan tehtäviä etsit ja osaat. Tämä lyhyt tekstikenttä on profiilisi tärkein teksti, joten mieti viestisi tarkkaan.
Valitse muutama asiasana, jotka parhaiten kuvaavat osaamistasi ja asiantuntemustasi. Tämä teksti kertoo ydinosaamisesi ja se voi olla yhdistelmä eri kokonaisuuksia. Mitä haluat ihmisille ensimmäisenä tulevan mieleen profiilistasi ja osaamisestasi? Kirjoita tämä tekstiin. Esimerkiksi: IT | Project Manager | Scrum
+1 Ylivoimaisesti suurin osa headhuntereista käyttää LinkedIniä ja etsii osaajia englanniksi. Täytä profiilisi siis englanniksi, jos suinkin mahdollista.
Nyt kun LinkedIn-näkyvyytesi on toivottavasti entistä ehompi, tsekkaa Nicon avoimet työpaikat ja tilaa hakuvahti!