Korona-ajan tärkein rekrytointivinkki: tee se nyt

Syksyn rekrytointeja tehdään nyt, joten kannattaa hypätä etukäteen valmistautujien kelkkaan. Jos yrityksessänne on tarve uusille tekijöille, tarttukaa tilaisuuteen pian. Kun tilanne rauhoittuu, aikaiset linnut ovat jo napanneet parhaat madot.
Nyt on oikea hetki rekrytoida – vakuuta hakija hyvällä prosessilla
Rekrytointi korona-aikana on fiksu veto. Moni hyvä tekijä on avoin työpaikan vaihtamiseen liittyvälle keskustelulle ja etääntynyt omasta työyhteisöstään. Puhelu rekrytointikonsultilta voi siis olla iloinen yllätys. Haastattelemisesta rekrytointi ei jää kiinni: rekrytointiprosessia on mahdollista edistää myös etähaastattelujen muodossa. Hakeminen ja keskustelu kannattaa tehdä mahdollisimman helpoiksi, ja potentiaalisimmat hakijat voidaan tavata turvallisesti kasvokkain, kun on löydetty kiinnostavimmat osaajat.
Rekrytointiprosessin alussa suosittelen muodostamaan ”hyvän tarinan”. Hyvä tarina pitää sisällään selkeän kuvauksen organisaatiosta, tavoitteista, haettavan profiilista, tehtävänkuvasta, toimintaympäristöstä ja palkkabudjetista. Lisäksi työn puitteet kiinnostavat hakijoita: millaisia joustavia työtapoja on käytössä, millainen tiimi on kyseessä ja miten tiimin työtä fasilitoidaan. Erityisesti tekniset osaajat ovat kiinnostuneita ratkaisuista, teknologioista, tuotteista ja menetelmistä, joiden parissa työ tehdään. Hyvän tarinan avulla vastataan jo moniin hakijoiden kysymyksiin.
Näiden lisäksi on hyvä pohtia, millä näkökulmalla rekrytoidaan ja voisivatko näkökulma ja rooli joustaa kiinnostavien hakijoiden osaamisen mukaan. Näin voi löytyä hyödynnettävää potentiaalia, jota ei olla hakuvaiheessa tiedetty toivoa. Jos rekrytointitilanteessa ei löydy juuri sellaista osaamiskombinaatiota kuin toivotaan, kannattaa avoimesti miettiä, voisiko joku kiinnostuneista osaajista silti sopia tehtävään. Tällä kaavalla voi löytyä aivan mahtava ja tiimiin sopiva osaaja.
Hyvän rekrytoinnin avaimet ovat sitoutuminen ja avoin kommunikointi
Monet esimiehet näkevät rekrytoinnin ja suorahaun ulkoistuksena. Oikeastaan sen kuuluisi olla aktiivinen prosessi, jossa suorahakukonsultti ja esimies tekevät tiivistä yhteistyötä. Organisaation ja rekrytoivan esimiehen kannattaa sitoutua rekrytointiin – rekrytointiprosessin aikana on hyvä olla helposti tavoitettavissa ja omistaa aikaansa asialle. Konsultin ja hakijoiden välisissä keskusteluissa nousee paljon kysymyksiä, joihin saadaan tiiviin yhteistyön tuloksena vastaukset nopeasti.
Avoin kommunikaatio on avain hyvään haastatteluun erityisesti nyt, kun kontaktit hoidetaan etäyhteyksillä. Kannattaa muistaa, että harva hakee vain yhtä työtä kerrallaan. Kun hyviä ehdokkaita löytyy, pitää oikeasti tarttua tilaisuuteen ja pistää prosessiin paukkuja. Joku muu kyllä nappaa parhaat hakijat, jos päätöksiä ja vastauksia pohditaan viikkokausia.
It-asiantuntijoita ja muitakin osaajia rekrytoitaessa molemmat osapuolet arvioivat kiinnostusta toisiinsa ja miettivät, voisivatko nähdä yhteisen ammatillisen tulevaisuuden. Siksi tiukka haastatteluprässi ei ole tätä päivää. Haastattelun voi mieluummin nähdä keskusteluna, jonka tavoitteena on selvittää, sopisivatko organisaatio ja osaaja toisilleen. Muista siis, että osaajakin tekee suurta päätöstä. Auta häntä tekemään se.
Jos tarvitsette it-osaajia, autamme teitä rekryssä mieluusti. Älä epäröi ottaa yhteyttä – nyt on oikea aika tarttua toimeen!
Juha Hyvärinen
+358 (0)50 592 2164
juha.hyvarinen@nico.fi